fredag 6. april 2012

Om å knuse et egg

Jeg har en storebror. To år eldre enn meg. Han er en grei kar.
Broren min har alltid vært en morgenfugl.

I morres når jeg satt med kaffen, tenkte jeg tilbake til tiden som var.

Da broren min og jeg var i syvåtte-årsalderen. Tilbake til søndagsmorgenene da de voksne ville sove litt lenger. Broren min og jeg fant fram den gamle hånddrevne vispen. Å bruke den elektriske kom ikke på tale. Omhyggelig blei den skrudd fast på kjøkkenbordet. Ut av kjøleskapet henta vi to egg. Utfordringen var å kakke hull i eggeskallet og få innholdet oppi i vispebollen. Uten skallrester.
Med litt sukker tilsatt, var det bare å begynne å vispe. Og vispe. Og vispe. Jeg husker vi byttet på den prosessen. Tyve omdreininger med hver hånd, før vi skiftet. De små armene blei slitne. Den ene vispet, mens den andre så på. Det tok sin tid.


Men belønningen for strevet, var det hele verd. Den deilige smaken av luftig, søt eggedosis glemmer jeg ikke. Nesten som is blei vi enig om, da vi tilslutt satt og momset det hele - med O'boy dryss over - i oss.

Jeg har hørt at noen spiser eggedosis, som en del av en dessert. Har du oppskrift på det? Det kunne kanskje være forslag om en påskedessert?

7 kommentarer:

 1. Barndommens lørdagskos, den eggedosisen ;-)Nå er jeg ikke en gang sikker på om jeg ville likt det.. Riktig god påske fra fjellet!

  SvarSlett
 2. Kan nesten se dere for meg, du og E! To tynne blonde, små utforskende barn på et kjøkken på .....tja var det før 1970? Tenker det! Men så blei dere gla i matlaging,da! Det har jeg nytt godt av!

  SvarSlett
 3. Åh ja, 'æggesnaps' lavede jeg også som barn. Dengang fik man ikke ret meget slik, og et æg pisket med sukker var en stor lykke! Nej, jeg har desværre ikke en opskrift på desserter med æg pisket med sukker, men er spændt på, om andre har ...

  SvarSlett
 4. Eggedosis er barndomsdigg, og jeg har også vispet dette for hånd. Det tar tid, ja!
  For en mnd tid hadde vi middagsgjester, og jeg ville lage en sitronterte jeg ikke hadde forsøkt meg på før.......skulle igrunn aldri gjort det, for noe var galt med oppskriften, og "eggedosiskremen" stivnet aldri helt (altfor lite stivelse) Derfor serverte jeg desserten som eggedosis på knust kjeks med pistasje-kjerner over. ikke så verst det heller. men det var laaaangt fra sitronterte............

  SvarSlett
 5. Vi bruker eggedosis over litt syrlige bær, sånn som rips og bringebær. Og så er jo råkrem supergodt, da. Man visper altså 3 egg og 3 ss sukker til tykk eggedosis. Skal den være ekstra fjong, slenger man på en ekstra plomme. Så visper man 3 dl fløte med litt vaniljesukker. De to kremene blandes forsiktig sammen, vips så har man råkrem. Dette er jo egentlig iskrem som ikke er frosset, og blir det noe igjen, hiver man det bare i fryseren.

  SvarSlett
 6. Jeg ser Hege hadde de samme tankene som meg :-)
  Råkrem er nydelig til syrlige bær også :-)
  Fortsatt fin dag :-)

  SvarSlett
 7. Vilket härligt minne!! Har tyvärr inget bra recept men hoppas att ni har en go påsk trots snön. Vi fick sol här så det mesta av snön har smält bort.

  SvarSlett