mandag 24. oktober 2011

Mammadag

Morgenen starter rolig med tente sterinlys, varm kaffe, god tid til avisene og litt blogging. Noe av det fineste med høstmorgener er stearinlysskinnet inne når det er mørkt ute. I dag har jeg tid til å nyte det. En god stund.

I dag er det mammadag. Jeg avspaserer fra jobb og kjører de 40 minuttene det tar, opp til barndomsbyen min, der mor bor. På agendaen står vask og stell av mors hår, og å følge henne til legebesøk.

Mor har vært en velstelt dame, interessert i klær og hår. Nå er hun i mindre grad opptatt av hvordan hun ser ut. Og godt er vel egentlig det. Mor har nemlig apraksi. Dvs hun er ikke lenger i stand til å utføre tidligere kjente daglige aktiviteter som påkledning og hårstell. På tross av at viljen til å utføre og den fysiske funksjonen hennes fortsatt er tilstede, mestrer hun det ikke lenger. Alzheimersykdommen påvirker hjernens evne til motorisk planlegging av bevegelser. Hun kan for eksempel å bruke tannbørsten som kam, eller ta på kjolen bak fram.
I dag legger jeg inn ekstra tid slik at klær og hår er greit ivaretatt, før vi legger ut på bytur og legebesøk. Er hun opplagt så legger vi inn et kafe'besøk også.

Må mandagaen din bli meningsfull og fylt av mestring.