søndag 8. januar 2012

Moon

There's a moon over... Farris tonight.


5 S

På min arbeidsplass skal vi kommende uke ha noe som kalles 5 S.

Jeg leser i Wikipedia at 5S er en metode med referanse til en liste av fem japanske ord, som oversatt starter med bokstaven S. Metoden karakteriseres ofte som «standardisert opprydding», men er mye mer enn dette. 5S er en filosofi og en måte å organisere og administrere arbeidsplassen og arbeidsflyten med den hensikt å forbedre effektiviteten ved å eliminere sløsing, forbedre flyt og redusere overflødig prosessering.

Målet er visstnok at alle til enhver tid vet hvor alt er og ikke bruker tid på å lete.

De 5 S'ene står for:

Seiri (整理) Sortere

Seiton (整頓) Systematisere

Seisō (清掃) Skinne

Seiketsu (清潔) Standardisere

Shitsuke (躾) Sikre
Det er første gang vi på vår arbeidsplass gjennomfører noe slik. Prosessen skal gjennomføres parallelt med den daglige driften.
Hver dag i uka har sin S. Altså mandag sortere, tirsdag systematisere osv. Vi avslutter prosessen siste dagen med pizza og øl etter arbeidstid.

Må si jeg er spent på hvordan dette vil fungere. Blir det suksess, kanskje prosessen kan overføres til andre arenaer også?

Siste dagenes deling og tømming av mors leilighet sammen med min bror, har resultert i overfylt kjeller, skuffer og skap her hjemme.
5 S kan kanskje være nyttig her i heimen også? Behovet er åpenbart tilstede. Tenk så nydelig det hadde vært, om vi til enhver tid visste hvor ting var, og ikke brukte tid på å lete.

Time will show...