onsdag 21. august 2013

Ona fyr

I sommer har jeg vært på øyhopping. Ikke på de greske øyer, men derimot i Møre og Romsdal.
Ona fyr ligger laaaangt ute i havgapet, vest for Molde. Ona er Norges sydligste fiskevær. Det lille øysamfunnet, som består av to øyer, har 25-30 fastboende. De to øyene, Ona og Husøya, er bundet sammen med en liten bro.

Her er sjarmerende og idyllisk på en godværsdag som denne. Men jeg undret meg på hvordan det er å leve her ute på helårsbasis? Når vintermørket råder og vestaværet regjerer?

Mange av husene på Ona er fraflyttet. Folk fra fastlandet har kjøpt dem opp, restaurert og omgjort dem til fritidsboliger.

Tett i tett står bebyggelsen. Som om de søker ly for vær og vind. Innimellom husene vokser frodige blomster og huseierne har laget seg lune sitteplasser.

Her finnes kafe´, flere overnattingstilbud og to keramikkverksteder.

Jeg tok en kikk i det ene verkstedet; "Brun og blå". Hun som driver dette, har hatt det som levebrød siden 70-tallet, fortalte hun. Mannen er fisker. Barna deres har vokst opp her.  Fascinerende å tenke på, for øybarna må fraktes til skolen over til naboøya. 40 minutter med båt!Fyret på Ona (15 m) er plassert på øyas høyeste punkt, Onakalven. Herfra er det en fantastisk utsikt ut over havet og inn mot fastlandet.

Historien forteller at Ona tidligere har hatt både fyr- og losstasjon. I dag er fyret automatisert.

Stedet har vært en sentral plass i fiskerinæringa gjennom århundrer. På sitt beste var det en stor flåte med større fiskebåter og fire fiskerimottak på øya. Fangsten må i dag leveres i Bud eller Harøysund.
Kunne du tenkt deg et fastboende øyliv som dette?