tirsdag 12. mars 2013

Pontresina

Pontresina er et sjarmerende tettsted, som ligger sørøst i Sveits. Den lille "dorfen" ligger like ved grensa til Italia, 1800 meter over havet, og omgitt av alper på 3000 moh eller mer. Virkelig i "Heidi-land" for dem som kjenner den historien.

For folk flest er det nok det mer fifne vintersportstedet St. Moritz, 8 km unna, man kjenner til. Kjendisstedet var jo vertsskap for de olympiske vinterleker i 1928 og 1948.


Pontresina ligger i Ober-Engadin, i fylket Graubunden. Området er trespråklig. Her snakkes tysk, italiensk og retoromansk. Snodig i grunn. Tenk at Sveits, det lille fjellandet midt i Europa, ikke har mindre enn fire offisielle språk.


Typisk engadinsk byggestil vil si tykke, dekorerte murvegger, med små, dype vinduer. Dette for å slippe inn mye lys, og samtidig holde på varmen i vinterkulda.

Det florerer av hoteller. I alle prisklasser. Sjekk dette husværet da. Hotell Kempinski i St. Moritz.
Selv leide vi en ferieleilighet, midt i Pontresina. Moderne og komfortabel. Mer vår "cup of tea".


Området tiltrekker seg en drøss av turister sommer som vinter. Vinterstid er det supre skimuligheter, både for den som er glad i nedover- og bortoverski. Vi hadde langrennskia med, og lot oss friste av de milevis med preparerte løyper. For de som er glad i å gå på beina, var det gangveier på kryss og tvers i naturskjønne omgivelser.


Sveitsere smører sjelden med seg matpakke eller kaffe på termosen når de drar på tur. Det ligger ikke i kulturen deres. For selv langt innerst i dalen eller høyt oppi fjella finnes det alltids en restaurant eller kafe`. Som serverer nylaget, kortreist mat og dertil deilig drikke. Og som kjent "When you´re in Rome" osv...


Dessverre var min sveitsiske svoger uheldig med fall på ski, brudd og påfølgende sykehusopphold. Uhellet la naturlig nok preg på ferieuken, men heldigvis var akuttberedskapen og oppfølgingen av ulykkesfuglen den aller beste.