fredag 29. juli 2011

Grip

Ytterst i havgapet, utenfor Kristiansund, ligger Grip.

Grip er et øysamfunn, der det siden middelalderen har bodd mennesker som har levd av fiske. Fiskeværet Grip er trolig Nordmøres eldste tettsted. Tilreisende sesongfiskere fra Nordmøre ble innlosjert på Grip i fiskesesongen for skreifiske om våren. Det ble også tørket klippfisk på Grip.Denne uka tok vi en tur med hurtigbåten ut til Grip. Bli med på øytur da vel!

På brygga ble vi mottatt på denne måten:
Inntil 1964 var Grip egen kommune og landets minste, med et areal på 0,48 km² og 115 innbyggere. Øya er i dag uten fast bosetning, men den gamle bebyggelsen brukes som sommerhus for ferierende.
Vi ruslet på de oppmurte stiene mellom husene som lå tett i tett.Øygruppen Grip ligger værhardt til i havet rundt tolv kilometer nord-nordvest for Kristiansund. Midt på øya er kirken plassert. På det høyeste punktet. Det sies at folket på øya i tidligere tider, samlet seg her når vinterstormene sto på som værst.
Vi var heldig med været på turen vår. Sola skinte, lite vind. Jeg kan knapt forestille meg hvordan det ville være her ute når havet koker og høststormene feier over øya og skjæra rundt. Huff!


Det gule huset i front er øyas kafe. Her kan man overnatte på enkle rom i underetasjen.
Det finnes ikke grunnvann eller naturlige vannansamlinger på Grip, så ferskvann er mangelvare. Befolkningen samler derfor opp regnvann og drar til Kristiansund for å vaske klær. For å spare ferskvann går toalettet i kafeen på sjøvann. Det går ikke strømkabel ut til Grip, så strøm produseres av en egen kraftstasjon.


Måker var det i hopetall. Slitte dekkfendere på brygga ble brukt som rede.


Vi har et langstakt, variert og flott land. Det er spennende å oppdage nye steder og være turist i Norge.


(Info hentet fra Wikipedia og øyas lille museum.)