mandag 15. august 2011

Overgang

Jeg er et sommermenneske.

Jeg er glad i alle årstider, men skulle jeg rangere de fire årstidene er det sommeren som kommer på topp. Sommeren er best. Jeg er et sanselig menneske. For meg handler sommeren om den gode temperaturen, sola, gylden sommerhud, ferie, lune kvelder i hagen, bading, vaiende strå, myggstikk, tynne klær, søte jordbær, varme svaberg, soppturer, mildt sommerregn...

Når august nærmer seg skolestart merker jeg overgangen. Mørkere kvelder, kjølige netter, kondens... Vemodet kommer krypende. Jeg vil ikke gi slipp. Så er den altså snart forbi. Sommeren. Som jeg ventet på så lenge. Som kanskje ikke værmessig ble slik som jeg ønsket og håpet. Ofte er det slik. Sommeren er kort. Og hektisk. Den er over før den ordentlig har begynt. De lune sommerkveldene er det jo ikke mange av her på våre breddegrader. Romantikeren i meg får et slag i trynet.

Einar Skjæraasen beskriver det så fint:

"August er det mykeste myke jeg kjenner, denne skjelvende streng mellom sommer og høst, denne dugg av avskjed i mine hender".

August handler også om en annen stor overgang her i huset. Minstejenta er flyttet. Sistemann ut. Vi kjørte henne og tilhengerlasset til Oslo i helgen. Pakke inn, pakke ut, løfte, trøste og bære. Gode, vakre, sterke, skjøre jenta vår. Store steg. Stor by. Egne valg. Tårer i regnet. Studielivet. Så er altså høsten her. Nå.
(Bildet har tittelen "En engel på hver skulder", laget av Bjørg Thorhallsdottir. Ble inn på flyttelasset, henger på veggen hos studenten)

Dilemma

Hagen gror over av ugrass og visent vas - jeg kryper sammen i godstolen og vil heller blogge.

Huset trenger til en real omgang med støvsuger, vaskefille, nal og mopp - jeg skjenker en ekstra kopp med kaffe og vil heller blogge.

Strikkekurven har flere umonterte prosjekter - jeg trekker på skuldrene og vil heller blogge.

Haugen med stryketøy likner en velfylt høysåte, og strykejernet roper Kom! Kom!
- jeg overhører, ser en annen vei og vil heller blogge.

Hva handler dette om da? Har fenomenet et navn? Bloggaholic?

Jeg blogger videre her hjemme i godstolen min, mens tankene dras tilbake til dagen i Carlsbergs Glyptotek...