tirsdag 19. juli 2011

Prekestolen

Rogaland var pyntet med sol og blå himmel. Vi skulle entre Prekestolen eller Preikestolen som de sier i Ryfylketraktene.Det var det flere som hadde planer om. Oppover i steinrøysa ble det snakket fransk, tysk, engelsk, japansk, spansk, italiensk...Noen gikk ned, mens andre gikk opp. Slik blir det innimellom kødannelse av. Vi brukte en drøy halvannen time å gå opp.Platået er tilnærmet flatt, ca. 25 × 25 m. og rager 604 moh. Fra gammelt av hadde platået navnet Hyvlatonnå (høveltanna).

I følge Wikipedia så var det trolig en frostsprengning for 10 000 år siden som gjorde det slik at Preikestolen ble dannet. Kanten av isbreen lå da like ovenfor fjellet. Preikestolen har en flere meters dyp sprekk tvers over platået som trolig også er et resultat av frostsprengninger. Geologer har konkludert med at Preikestolen er trygg selv om mange ugrunnet tror at fjellplatået vil dette ned når de ser sprekken.
Utsikten over Lysefjorden og heiene rundt fra platået må kalles imponerende. Jeg kjente på høydeskrekken, og satt ikke å dinglet med bena på kanten som enkelte andre turister gjorde.


Laaangt inni fjorden ligger Lysebotn og Kjerag. Men det må bli en annen tur. Uten fallskjerm må vite.