lørdag 2. juni 2012

Prosjekt vinterhage, del 1

I mange år har vi drømt om det. Tenkt, fantasert, ønsket og planlagt. Hus- og hageideene har vært mange, men en var dem har vært den viktigste - en vestvendt, delvis overbygd terrasse. Med spiseplass til mange rundt bordet. Å kunne sitte tørt og varmt, selvom det regner.
I november 2011 startet første del av prosjektet, med drenering rundt huset. Og et spennende møte med anleggsgartneren. Så kom vinteren. Med hyggelige middagssamtaler med arkitekten, der våre tanker ble skisset ned på papiret, og gjort mer spesifikke. I postkassa kom tegnet hageforslag fra gode gartnerGina. Diverse pritilbud ble innhentet.
I april 2012 fortsatte andre del av prosjektet, da vestveggen ble isolert og kledd om.
Den opprinnelige planen om overbygd spiseplass, hadde i marsjen forandret seg til en isolert vinterhage med varme i gulvet og store åpne vindusflater. Og tilliggende terrasse. Veien blir som kjent til mens man går.
Søknad i kommunen måtte godkjennes, og på ny måtte det graves. Nemlig dønn solid fundamentering, slik at den framtidige vinterhagen vil tåle både frost og tæle.

30.mai 2012. Gradvis begynner skjelettet å reise seg, og vi kan ane konturene av det som etterhvert skal bli vinterhage. Ikke store herligheten, kun 12,5 m2. Med terrassen ved siden og med den fleksible muligheten til å åpne hele den sørvendte "trekkspillglassveggen" vet jeg vi skal få plasss til mange rundt bordet.
Et vindu er blitt byttet ut, med en dobbel verandadør. Med vindusglass ned til gulvet, som slipper masse ekstra lys inn i stua og kjøkkenet. Magisk!
Ting tar som kjent tid. Lite standardmål på vinduer osv her. Mens vi venter på takvinduer, elektriker, blikkenslager, bestilling av fliser... må det dekkes til for at ikke regnskurene skal ødelegge den isolerte gulvflata.
Dette er spennende. Fortsettelse følger - sånn litt om senn...