søndag 20. november 2011

Det hanseatiske museum

Jammen er det godt å ha tid sammen med yndlingssønnen igjen. Klemme litt på han, ha tid til å snakke sammen, og høre hvordan studentlivet i vestlandsbyen arter seg.

Å gjøre noe sammen er også fint. I går tok vi en tur på museum.


Hanseatisk museum ligger i Finnegaarden på Bryggen. Det viser hvordan de hanseatiske kjøpmenn i Bergen levde og handlet for flere hundre år siden.

Til Norge førte de i første rekke korn og salt fra Tyskland, men også øl og mere eksotiske varer som silke, smykker og ikke minst vin. Ut av landet førte de tørrfisk, saltsild, selspekk, tran, pelsverk og tømmer.
I Sjøboden mot Vågen, ble tørrfisken fra nordlandsjektene veiet og vraket (sortert).


Innad i Hansaen var det streng kustus. Kjøpmennene måtte gå gradene fra å skure gulv og være løpegutter. Det vanket både pryl og kagstrykning. Etter hvert kunne de avansere til "Schutenjungen". De passet da på lageret og skutene. De ekstra nidkjære ble geseller etter å ha avlagt eksamen. De levde adskilt fra resten av Bergens befolkning, måtte bo et visst antall år i byen og kunne ikke gifte seg. Det måtte de tilbake til Tyskland for å gjøre.
I drengekleven/skapsengene på bildet under sov "Schutenjungen" to og to.Nåja, litt lesestoff hadde disse gutta visst tid til. Denne mursteinen av en bok, kunne gjort sjølvaste Knausgaard misunnelig.


Mat må man ha. Også i Bergen. Vi avsluttet kvelden med middag på Holbergstuen. Holberg ønsket velkommen i trappen.


Skikkelig julemeny: lutefisk og riskrem. Digg!Jeg skvatt gitt, da vi passerte denne karen på veien tilbake til hotellet.