søndag 8. januar 2012

5 S

På min arbeidsplass skal vi kommende uke ha noe som kalles 5 S.

Jeg leser i Wikipedia at 5S er en metode med referanse til en liste av fem japanske ord, som oversatt starter med bokstaven S. Metoden karakteriseres ofte som «standardisert opprydding», men er mye mer enn dette. 5S er en filosofi og en måte å organisere og administrere arbeidsplassen og arbeidsflyten med den hensikt å forbedre effektiviteten ved å eliminere sløsing, forbedre flyt og redusere overflødig prosessering.

Målet er visstnok at alle til enhver tid vet hvor alt er og ikke bruker tid på å lete.

De 5 S'ene står for:

Seiri (整理) Sortere

Seiton (整頓) Systematisere

Seisō (清掃) Skinne

Seiketsu (清潔) Standardisere

Shitsuke (躾) Sikre
Det er første gang vi på vår arbeidsplass gjennomfører noe slik. Prosessen skal gjennomføres parallelt med den daglige driften.
Hver dag i uka har sin S. Altså mandag sortere, tirsdag systematisere osv. Vi avslutter prosessen siste dagen med pizza og øl etter arbeidstid.

Må si jeg er spent på hvordan dette vil fungere. Blir det suksess, kanskje prosessen kan overføres til andre arenaer også?

Siste dagenes deling og tømming av mors leilighet sammen med min bror, har resultert i overfylt kjeller, skuffer og skap her hjemme.
5 S kan kanskje være nyttig her i heimen også? Behovet er åpenbart tilstede. Tenk så nydelig det hadde vært, om vi til enhver tid visste hvor ting var, og ikke brukte tid på å lete.

Time will show...

7 kommentarer:

 1. Hm..Først og fremst : Skinne. Hva betyr Skinne i denne sammenhengen?
  For det så jeg også umiddelbart at dette kanskje er noe jeg kan innføre hjemme..
  Er spet på hvordan det går,og vil gjerne høre resultater.
  Ha fin søndag :-)
  Klem

  SvarSlett
 2. Tja, det gjenstår å se Bente. Men tror det også innbefatter rengjøring, og at det derfor skal skinne.

  SvarSlett
 3. dette har vært min hverdag.. som analytiker og systemadministrator.. og ja, du kan videreføre disse til andre områder.. ubevisst vil du kanskje gjøre det også : ) skinne kan her også bety.. lettelse.. lystbetont hverdag.. utfordringen er å få alle til å skjønne hvorfor man skal ha ETT system.. EN rutine.. eller er det like "bortkastet" som HMS..

  prosessen består også i noen tilfeller på å kunne gi slipp.. og DET kan du videreføre med en gang på det du har i eskene i kjelleren..

  ta opp en og en ting.. har du bruk for den ?.. betyr den noe for deg ?.. vil det såre noen om du gir den vekk ?..

  lykke til !

  SvarSlett
 4. Dreiv på med detta før eg slutta i jobben min eg og - var veldig nyttig og lærerikt. Sikkert mykje som står berre å støvar ned mange stader - og som like godt kunne vore kasta, gitt bort eller solgt.
  Vi har faktisk gjort en del grep i heimen her, med mange nye hyller i 3 boder.....det vart nokre turer på reinholdsverket gitt....

  Lykke til med 5S - klem

  SvarSlett
 5. Hmmm...sounds like a very good idea! I think the first part (sortere) would take me a very long time though, so that puts me off a little bit!!!

  SvarSlett
 6. Hei. Jeg bruker iPaden til alt nesten, bortsett fra å blogge. Lese andre blogger, kommentere osv. funker veldig bra. Innleggene har lite redigeringsmuligheter via Appen BlogPress og Blogger sitt vanlige innleggsprogram funker ikke på iPad. Min Pc synger på siste verset og det er den jeg for det meste bruker til å lage innlegg. Nå har jeg lyst på en Mac Air....men strengt tatt har jeg ikke bruk for så dyr dubeditt når jeg både har iPhone og iPad så det blir nok en mini Eee pc.

  SvarSlett
 7. Hei igjen Elisabeth, regner med det kommer en oppfølger med erfaringer etter 5S uka di? Når det gjelder de 5S'ene i kjelleren min, ønsker jeg en sjette S for sosialisering. Tror nemlig alle slike prosjekter på hjemmebane fungerer best etter dugnadsprinsippet med flere involvert, slik at vi kan ha det morsomt sammen og motivere hverandre underveis.

  SvarSlett