søndag 4. august 2013

Olsok

I Romsdalen der vi ferierer, har de lange tradisjoner med å feire Olsok, som er den 29. juli.
Sørøst i Norge der jeg kommer fra, er ikke disse tradisjonene like sterke. Der er det St Hans-feiring som er mer sentralt.
På Olsokaften i Misfjorden - etter fjøsstellet -  samles unge og eldre nede i fjæra. Menyen er litt ulik. Noen ganger grilling rundt bålpanna, og andre ganger rømmegrøt og spekemat. Men alltid har vi bål. Stort bål. I år brant blandt annet ei gammel lekestue. Det brant så lystig at gnistregnet danset over det gamle naustet, slik at det utviklet seg ulmebrann i en av de gamle veggene. Heldigvis ble storbrann avverget.
Men hvorfor feirer vi egentlig Olsok? Spørsmålet dukket opp under årets Olsokfeiring. Mange meninger ble hevdet. Etter at jeg kom hjem, måtte jeg sjekke dette nærmere via Google.

Historien sier at Olav den Hellige mistet livet i slaget på Stiklestad 29. juli 1030. I følge Snorresagaen skulle Olav med sin kongshirde nedkjempe bondehæren. Olav tapte slaget. Han ble drept av tre sår, påført av Torstein Knarresmed og Tore Hund. Hans martyrdød gjorde han til en helgen. Med tida har det blitt tradisjon å feire denne milepælen for kristningen av Norge.

I Middelalderen var det vanlig å innlede de store høytider med en våkenatt. Olsok kommer av Olavsvake, som i katolsk tid innbær at en våket og ba tidebønner gjennom natta. I Norge var feiringen spesielt viktig i middelalderen, men Olsokfeiringen fortsatte å være viktig lenge etter reformasjonen.
Fint er det å være våken utover sensommernatta i Romsdalen. Være sammen, flire og le. Kjenne at nattdoggen gjør klær og annet fuktig, på den siden som vender vekk fra bålet. Se månen speiler seg i fjorden. Se lyset og skyformasjoner skifter. Inntil det så smått begynner å lysne mot nordøst. Og natten er i ferd med å bli til dag. Da tusler vi i seng.

Har du tradisjon med Olsokfeiring forresten?
3 kommentarer:

 1. Dine bileder er helt vidunderlige, og det var spændende at læse om Olsok, som jeg ikke har hørt om før.
  Ønsker dig en fin sommerdag!

  SvarSlett
 2. Ja, for oss fra Østlandet er ikke Olsok det samme, der er St. Hans viktigere. Flotte bilder og info om Olsok!

  SvarSlett
 3. Ettersom jeg opprinnelig er fra Eresfjord (altså en romsdaling) er Olsokfeiring noe jeg kjenner godt. De somrene jeg er der på denne tiden er det obligatorisk med rømmegrøt (rømmgraut, som vi sier) og spekemat (spitjimat):) De fleste gangene ble dette feiret med bål og masse folk et sted vi kaller Hammarn, et nes som ligger ved Eikesdalsvatnet. Tusen gode minner derfra! Jeg kjenner lukter, lyder og stemninga helt inni hjerterota, sukk...
  I sommer har jeg ikke vært i Romsdalen ennå, men helga 16-19 skal mors 70-årsdag feires der. Det blir fint:)
  Har vært borte fra bloggliv i sommer, men har fulgt deg og bildene på Instagram - og misunt deg vakre Romsdal;)

  SvarSlett