tirsdag 21. mai 2013

Espalier

En av intensjonene med hageforandringene de siste to årene, er å skape rom. Med rom mener jeg ulike inndelinger, med mulighet for å være skjermet for både innsyn og vind. Som et ledd i rominndeling, har Vibeke med bloggen 4iKiellandsgata, inspirert oss til å få laget et espalier.Etter at vi på byggvarehandelen hadde kjøpt inn impregnerte materialer, armeringsmatter, stifter og grus - gikk vi i gang. Aller først måtte det graves 4 fire dype hull, pluss å spa vekk endel grasstorv. 
På bildet over ser du Patriarken i sving. Pinseværet her på østlandet har vært strålende sol og 24-26 grader. Innerst i hagen kan du skimte treplattingen der vi ofte sitter. Det er her vi med denne espalierveggen, ønsker å skjerme for innsyn fra gaten. Espalieret går fra agnbøkhekken og vinkelrett inn i hagen. Agnbøkhekken ble plantet i fjor, og gir foreløpig lite uttelling når det gjelder skjerming. 
De to firkantede "veggene" bindes sammen av ei armeringsmatte som vi har bøyet til i en bue.

Oppover disse espalierveggene har jeg tenkt at erteblomster, clematis og bønner skal få slynge seg.  Jeg syns de rustne armeringsmattene er kule.  Tror det kan bli et fint inntrykk sammen med planter.

Patriarken og jeg er litt uenig med "finishen" foreløpig.  Fortsettelse følger...

8 kommentarer:

 1. Good luck with your "espalier" although I have never heard that word before, I understand what you mean!!! I'm sure it will all turn out really nice!

  SvarSlett
 2. Det blir helt sikkert kjempefint og tetter segnok litt raskere enn hekken vokser. Armeringsmattene var kjempesmart bare de ikke ruster i stykker fort. Med utestuen vår har vi fått en helt ny uteplass som tidligere ikke kunne brukes til noe som helst. Det er så deilig å ha flere steder å velge mellom.

  SvarSlett
 3. Åhh, dette blir jo superfint=) Så koselig å bli linket til! Det skjer jammen ikke ofte. Håper dere blir fornøyd=) Tusen takk for heiarop!! Det setter jeg veldig stor pris på=) Bare litt over ei uke igjen nå, så er det"ferie"!! I alle fall fra videreutdanning. Gleder meg til å se hva dere skal plante=) Vibeke

  SvarSlett
 4. Dette blir bra, Elisabeth.
  Tenk, så flott med de forskjellige plantene som skal slynge seg.
  Vi har planer om en bod og en pergola utenfor hos oss, men det må bli til neste år...litt mye akkurat i år. Jeg får nyte plattingen i Stein han la i fjord. Er veldig fornøyd med den. Venter bare på at regnet skal stoppe igjen, jeg da.......

  SvarSlett
 5. Ønsker deg masse blomster og fin grøde med bønner.
  Vi kan høste rabarbra nå. Hjertelige hilse fra Viola.

  SvarSlett
 6. Si fra hvis du er av den tålmodige, så skal jeg sende deg noen aspargesfrø=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja tusen takk, Vibeke. Tålmodig eller ei, jeg kan jo give it a try?

   Slett
 7. Dette blir super fint, Elisabeth !

  Smart ideer, og handy mann = en bra combo :)

  Jeg ser for meg med engang vakre klematis som bugner over her...hehe..... spent på fortsettelsen, bra man har noe å diskutere over et glass med noe godt oppi ?

  :)

  SvarSlett