onsdag 9. mai 2012

Tre trær
I dag har jeg planta et tre. Eller rettere sagt, jeg har planta tre. Trær.

To av dem, "Picea omorika Pendula", eller Dømmesmogran er ei spesielt smal serbergran som ble valgt ut på Dømmesmoen lenge før siste krig. Den er seinere podet i store mengder og kjent som ei hardfør, veldig smal gran med relativt lange smågreiner som henger ned fra de buete greinene. De vokser seg gradvis litt skeive og rare, og kan se ut som en morsom "treskulptur" når den har fått noen år på baken.
I disse vil jeg henge juletrebelysning i desember. Fuglebrettet vil jeg plassere ved siden av disse granene, i håp om at fuglene finner veien til denne foringsplassen.

Det siste treet er et oppstammet prydkirsebærtre, "Prunus serrulata Kanzan" eller populært kalt "candyflosstre".
Når de blomstrer i mai, ser det ut som rosa skyer rundt trekrona. Har alltid ønsket meg et slikt tre. Nå står et i hagen vår. Jeg håper det vil slå rot og trives her.
Tre.

Du skal plante et træ
Du skal gøre en gerning
som lever, når du går i knæ
en ting som skal vare
og være til lykke og læ
Du skal åbne dit jeg
Du skal blive et eneste trin
på en videre vej
Du skal være et led i en lod
som når ud over dig
Du skal blomstre og dræ
Dine frugter skal mætte
og så kun det simpleste kræ
Du har del i en fremtid
For den skal du plante et træ


- Piet Hein -

7 kommentarer:

 1. Det blir helt sikkert veldig flott til jul med lys og fuglebrett....men heldigvis en stund til.

  SvarSlett
 2. Håper det tar en tid før julelysene kommer opp :-) Men det er morsomt med "uvanlige" trær. Bare det ikke blir med disse som med "Rosa Rugosa" som skal fjernes. Ja, da får noen gjøre det her. Kan ikke si at jeg er så lysten på det akkurat.
  Ha en fin dag.
  Mormor på klagemuren

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg leste om Rosa Rugosa, mormor. Har en slik i hagen min også. Syns de er fine jeg. Ikke å klippe, men å nyte synet og duften av de rosa blomstene, samt de oransjerød nypene på høsten. Sistnevnte er forresten dekorative som bordpynt. Kommer ikke på tale å ta bort den her iallfall.

   Slett
 3. Hvor er det smukt, at du slutter med Piet Heins digt! Jeg er sikker på, du vil få meget glæde af de nye træer. Vi har også haft et prydkirsebærtræ - fik det i bryllupsgave - men vi er flyttet siden, og jeg savner det dejlige syn af de lyserøde blomster om foråret.

  SvarSlett
 4. Fine trær. Det er fint å plante trær. De viser at tiden bare går. I sitt eget tempo. Med fremtid i seg. Enig med Piet om trær ;-)
  God helg!

  SvarSlett
 5. I love the "candyfloss" tree!
  Thank you for sharing the beautiful poem!

  SvarSlett
 6. Plant et tre..., viktig det!!! selv er jeg desverre gift med motorsagmassakeren, og jeg rømmer innendørs med angst når han starter å klippe trær og divers ut i hagen her...

  ... mennå helg og regn ble du :-( typisk å :-( men tur blir uansett. Kos deg og nyt du også Elisabeth.

  Klem.

  SvarSlett