mandag 14. november 2011

Hva skjer'a?Huset vårt er bygd i 1952. Kjelleren er fuktig. Vi kan se på kjellerveggen innenfra at det enkelte steder er dannet fuktskjolder. Et hvitt saltlag her og der har lagt seg utenpå veggen.
Garasjen ligger i kjeller/underetasjen. Ved store regnskyll har det kommet vann inn her. Slik vil vi ikke ha det lenger. Vi er derfor i gang med dreneringsarbeid rundt huset vårt.

I 1952 fantes det ikke knasteplast. Du vet slike sorte plastplater med vorter som man legger langsmed grunnmurene. Man smurte og sauset inn murene med en svart seig masse. Etter 60 år holder ikke dette. Knasteplast, nye dreneringsør skal legges. Samtidig med dreneringsarbeidet legger vi nye vann- og kloakkrør fra gaten inn til huset.
Hjelpes meg så mye rot og rør, sand og søle det blir med slike maskiner herjende rundt huset.


Den gamle haven vår skal også få seg en ansiktsløftning. Rundt husmurene har det fra før vært blomsterbed. Mange blomsterbed. De skal nå plasseres et annet sted, glad i blomster som jeg er.
I formiddag hadde jeg besøk av en anleggsgartner. Gjennom mange år har dette vært en drøm. Å få råd og hjelp av en fagperson til å omorganisere hagen. Bringe nye ideer inn, samtidig bevare deler av den gamle hagen.
Før hun kom hadde jeg skrevet ned en liste med stikkord for ønskene og vyene våre. Etter en prat innendørs var vi rundt i hagen og kikket. Hun fotograferte og samtidig kastet fram endel forslag og tanker.

Drømmen er å skape rom i hagen, få overbygget spiseplass plass til 10-12, bålplass, urtehage, Hjortesumak, utekjøkken, mindre plen, bjørnebær, hengekøye, Buskbom, pergola, platting... Listen er lang.

Håpet er at dette ender ut i en plan. En langsiktig hageplan. Noe vil blir realisert våren/sommeren 2012, mens andre ting må ses i lengre perspektiv.
Prossessen framover blir spennende.

9 kommentarer:

 1. Spennande - trur det er mange som har opplevd at kjellaren plutselig er fuktig denne sommaren. Her har vi ganske bra drenering - men må nok ta innerveggen i kjellerleiligheta ved neste leigetakerskifte. Heldigvis ikkje så omfattande ifølge fagmenn:-))
  Lykke til med arbeid og ny hage:-))

  klem klem

  SvarSlett
 2. Gu så spennende! Gleder meg til å se fortsettelsen!
  Tenkte først hu til gravemaskinene, drens, vann og kloakk, men dette er jo bare gøy :)
  Klem :)

  SvarSlett
 3. Det blir nok deilig å få en tørr og fin kjeller.....og ny hage, ikke minst, men for et søl mens det står på.

  SvarSlett
 4. ja, slikt arbeid skal man ta før det går for langt.. ellers risikerer man at regninga blir det dobbelte..

  jeg kjenner det kribler bare jeg ser ordet gartner : )) så mye spennende man kan få til med litt hjelp.. ting man bare fabler om men ikke vet hvordan man skal få til på egen hånd.. håper hun lager flere utkast til dere.. og setter opp planteliste.. slik at vi også kan få se : )) masse lykke til .. både med mur og hage : )

  SvarSlett
 5. Så moro (Klapper begeistret i hendene). Nå kan vi få være med på hageoppgradering. Jeg gleder meg!

  SvarSlett
 6. Hvor lyder det spændende, Elisabeth. I Danmark har der været fjernsynsprogrammer, hvor man lod en haveekspert forvandle en træt have til smuk med mange gode detaljer. Jeg drømte om, at mine børn ville foreslå os, for sådan noget vil jeg aldrig få gjort, så jeg vil glæde mig til at følge din have :-)

  SvarSlett
 7. Hvor er det spændende, at du får dine havedrømme opfyldt nu - jeg har tit leget med tanken om få pergola, hængekøje, bålplads osv., men ikke fået gjort noget ved det.
  Og pøj pøj med al byggerodet - det skal nok blive fint igen.
  En dejlig dag til dig!

  SvarSlett
 8. Jammen er "dere" flinke til å grave.hi hi
  Vi har vært redd for fukt i kjelleren i leiligheten vår, men her er det heldigvis helt tørt. Men hører om flere av de andre som har fuktskader. Jeg følger godt med, for jeg vil ikke ha det.
  Vi skal gjøre om hagen vår til sommerene, vi også. Lage en slags platting, og med minst mulig å gjøre ute. Jeg er nemlig motsatt av deg, jeg hater å styre i hagen og bed. Men jeg synes det er koselig med blomster, så jeg skal bare ha noe som ordner seg selv.
  Har visst gått glipp av flere innlegg her hos deg nå, har vært så mye å gjøre.....
  Den middagen, wow, noe så herlig!!!!
  Og skjerfet ditt: ja, det er deg.

  SvarSlett
 9. Ja, vedlikehold må til når man bor i hus, men så blir alt så bra når det er ferdig.

  Veldig, veldig spennende hageprosjekt du har på gang - aner her mange interessante innlegg til våren fra deg :) blir moro å følge !

  Jeg er helt sikker på at dette kommer til å bli fint, og jeg håper du får akkurat DITT drømme-ute-rom i hagen - because you deserve it, sier jo reklamen .... thiii ...

  Ciao bella :)

  SvarSlett