tirsdag 29. november 2011

The heat is on

Nå har vi også gjort det. ???

I huset vårt har vi, i de 14,5 årene vi har bodd her, varmet opp med strøm, vedfyring og parafin. Totalt sett har vi brukt endel penger på oppvarming og strøm, kan man si.

De siste ukene har vi holdt på med drenering rundt huset. Den nedgravde parafintanken dukket fram under gravingen. Gammel og rusten. Som etter forskriftene ikke er lov å ha nedgravd lenger, av hensyn til miljøet.
Valget vårt var da å grave ned ny parafintank - i glassfiber - og fortsette med parafinoppvarming. Eller å tenke alternativer.

Nå er ikke patriarken og jeg hverken spesielt nytenkende, miljøbevisste (eh.. noe som ikke er særlig politisk korrekt å si) eller opptatt av de siste oppvarmingstekniske finessene som eksisterer på markedet. For å si det sånn.
Men vi liker å ha det varmt i huset vårt.

I et selskap vi var i, i høst diskuterte vi emnet. Varmepumper. Av de 15 menneskene som satt rundt bordet den kvelden, var det kun 5 som ikke hadde installert dette hjemme. De 10 som hadde varmepumper, snakket varmt om alle fordelene. De negative sidene, oppveide for alle de positive mente de.

Nå er valget tatt.

Varmepumpa er montert.
Hos oss er den montert i gangen, over utgangsdøra. Vi har håp om at den skal gi grunnvarme i huset, så kan vi supplere med ved og strøm etter behov.
Foreløpig har vi kun hatt på varmepumpa, utenom varmekablene på kjøkken og i badene.
Ved noen anledninger har vi lagt inn en pinne i peisen, for kosens skyld. Men ute er det mildt, til denne tida på året å være.
Det gjenstår å se når kulda etter inn, om vi er fornøyde med valget. Har vi blitt mer miljøbevisste nå? Sparer vi penger på dette? Eller skulle vi fortsatt med den gode gamle parafinbrenneren?

Har du noen varmepumpeerfaringer?

Eller har du rett og slett bare lyst til å kose deg med denne låta fra 80-tallet?


5 kommentarer:

 1. Akkurat nå ville jeg bare kose meg med låta.
  Ha en fin kveld

  SvarSlett
 2. tror det er en god investering..

  vi la opp til et digert annlegg på gården i Danmark med solcellepanel, ved, olje og pellets.. svindyr i innkjøp.. og ikke særlig økonomisk med olje og el.. pellets ble dyre i innkjøp, vi måtte fyre 3 ganger daglig med ved.. som det er fint lite av i DK.. og solcelle virker kun på sommeren.. bortkastede penger !!

  ha en fin dag : )

  SvarSlett
 3. Her i Danmark er varmepumper blevet meget populære, men jeg har ikke selv erfaring med dem. Her er det også in at have solfaner på taget - eller i nye huse et jordvarmeanlæg. Fortæl mig, Elisabet, larmer en varmepumpe?

  SvarSlett
 4. Madame: Vi har valgt en støysvak pumpe. Likevel hører vi et sus fra den. Men jeg vil ikke kalle det larm/bråk. Stiller vi den inn på Auto, veksler det hvor mye den suser.
  Vi har plassert pumpa i gangen, hvor vi ikke oppholder oss, bare går igjennom på vei til et annet rom i huset. Dermed blir ikke suselyden rett ved der vi oppholder oss.
  Har dere vurdert denne form for oppvarming kanskje?

  SvarSlett
 5. Her har vi varmekabler i både kjøkken, stue, gang og bad som holder grunnvarmen og så fyrer vi stort sett døgnet rundt. Det er kjæreste som står opp først og han fyrer alltid opp til jeg kommer tuslende en stund senere og da er det varmt og godt i stuen. Det siste han gjør før han legger seg er å legg i ovnen og da er det nesten så at han bare kan rote litt i glørne om morgenen og den tørre veden tar fyr. Tror du jeg er heldig eller???

  KLem

  SvarSlett