onsdag 25. mai 2011

Jomfruland i mai

Jeg har en venninnegjeng fra barne- og ungdomsskolen som treffes med jevne mellomrom.
En weekend i mai i fjor dro vi til Jomfruland. Vi skulle på hyttetur.

Jomfruland er en langstrakt rullesteinsøy som ligger i havgapet på Telemarkskysten. For å komme dit tok vi taxibåt fra Kragerø.
Øya er 7,5 km lang og 1 km bred på det bredeste. Øya skjermer de mange øyene i skjærgården utenfor Kragerø for bølgene fra Skagerrak.
Det bor cirka 60 fastboende på Jomfruland.


Geologisk er Jomfruland en del av en stor endemorene. Jomfruland er et stykke der ryggen på morenen stikker opp over vannet. Østover går moreneryggen under vann fra Jomfruland til Mølen i Brunlanes, og mot vest dukker den igjen opp på Tromøy.

Jomfruland er kjent for hvitveis. Hver vår i begynnelsen av mai brer hvitveisen sitt teppe over Jomfruland.
På bildet kan du se våryre jenter danse og ta Ronja-hylet over hvitveisteppe, med bar eikeskog og klar blå himmel over hodene våre. Fantastisk!


Øya ble brukt som innspillingssted i den norske filmen om Kristin Lavransdatter, nettopp på grunn av dette flotte bakteppet.

Omtrent midt på øya finnes to hvite fyrtårn, et gammelt og et nytt. Det er kun det nyeste som er i bruk i dag. Fyrtårnene på Jomfruland er svært karakteristiske og er synlige fra alle kanter. Det eldste av tårnene er åpent for publikum om sommeren.
Jomfrulands egne musikkfestival «Under to tårn» har blitt holdt på øya hver sommer siden 1999.
Jeg elsker hvitveis, Jomfruland og jenteturer!


5 kommentarer:

 1. Det er nogle meget, meget smukke bileder, du har taget - og jeg kan godt forstå, du elsker hvitveis (anemoner), Jomfruland og jenteturer (pigeture)!
  Det er dejligt at læse, at I jenter stadig holder sammen :o)

  SvarSlett
 2. Så flott med en slik tur, skjønner godt dere danser i denne settingen:O)
  Ha ei fin uke og klem fra meg;)

  SvarSlett
 3. Tusen takk begge to.
  Ja Madame, det verdifullt å holde kontakten med mennesker man har kjent omtrent hene livet. Man trenger ikke forklare så mye.

  SvarSlett
 4. Utrolig flot. Det er på en måde et meget poetisk landskab, jeg finder inspiration i både at læse dine ord og se billederne. Jeg ville også danse dér! :)

  Ha' en fin aften hos dig.

  SvarSlett
 5. Takk for turen, Jomfruland har jeg vært innom grunnet båttur langs sørlandet, men maaaange år siden nå. Så dette var ett gledelig gjensyn !

  Fine bilder, og fint vær.

  Ja, noe av det morsomt man kan gjøre, er jentetur med gode venninner.

  Venter faktisk inntog imorgen (Italia) fra min lille klubb, og gjett om jeg gleder meg !!

  God tur til dette vakre landet, og husk tynne singletter, idag passerte det såvidt 30 grader, så varmen har kommet, men for godt...tja...det vet jeg ikke ;))

  Ciao - Buon Vacanza

  SvarSlett