søndag 14. april 2013

KursHar vært avsted på kurs et par dager. Fagkurs ifht til jobb - lungerehabilitering. Forøvrig både lærerikt og relevant.

Kursstedet var et tidligere såkalt sanatorium. En mastodont av en bygningsmasse. Bygd i 1920 for Tuberkulosepasienter. Norge var på den tida hardt rammet av tuberkulose. Plassert høyt oppi lia, langt vekk fra sivilisasjonen. Livredde for smitte som folk var. Behandlingen man hadde å tilby tuberkulosepasienter, før antibiotikaen kom i 1947, var sengeleie, god ernæring og rikelig frisk luft. Såkalt "kuring" i utendørshaller, i mange timer daglig.

En del av byggets toppetasje har bevart sitt opprinnelige interiør, og benyttes i dag som museum. Intakt medisinsk utstyr vitner om et aktivt sanatorium tilbake til tiden mellom cirka 1925 – 1965. Og for en historie! Lungelappoperasjoner og fjerning av ribben ble utført i lokalbedøvelse. Med "skrikepute" foran ansiktet. Grøss og gru!
Glittreklinikken er i dag ombygd og modernisert. Stedet fungerer i dag som LHLs landsdekkende spesialsykehus for utredning, behandling og rehabilitering av pasienter med lungesykdom.

12 kommentarer:

 1. Huff, litt av noen skjebner å bli tuberkuløs. Santaroriene er over hele landet, noen virkelig mastodonter, andre mindre og hyggeligere bygninger. Det var nettopp et mindre koselig til salgs på Finn for en krone . Jeg er glad vi slipper for komme på eller sende våre kjære til slike steder, selv om vi vet at alt ble gjort i beste helseperspektiv...og at det var det de kunne tilby!

  SvarSlett
 2. Skrekk og gru..det er godt verden går fremover. Flott bygg i alle fall...lurer på hvor mange år det ble utredet før det blei bygd og hvor mange komitéer som var nedsatt og hvor pengene kom fra. De fikk det jammen til før i tiden og flott også. Nå er det et slikt byråkrati for alt og ikke minst pengemangel og overskridelser når noe skal bygges. Oi..dette blei et hjertesukk litt på siden av innlegget ditt....

  SvarSlett
 3. Min mormor hadde tuberkulose og ble behandlet etter datidens metode.
  Hun kom seg en, det var før Glittre sanatorium.
  Godt det er fremgang på det medisinske feltet, synes jeg.
  Mormorklem :)

  SvarSlett
 4. Hvor er det dejligt at stedet nu rummer både fortiden og fremtiden. Dansk Sygeplejeråds museum for sygepleje har til huse i et gammelt lungesanatorium, det husker jeg også som et spændende sted. God dag til dig :-) Og pøj pøj med afstemningen, jeg er ikke på facebook og bor ikke i Norge, så jeg kan kun heppe :-)

  SvarSlett
 5. Det var dejligt, at du havde udbytte af dit kursus! Men hvilken gru at høre om tuberkulosepatienterne i gamle dage - jeg kommer til at tænke på Medicinsk historisk museum i København, som også er en gyser at besøge.
  Ønsker dig en fin ny uge!

  SvarSlett
 6. Så spennende, det er artig og lære noe nytt.
  God mandag fra Marit.

  SvarSlett
 7. Artig å se dette. Jeg lå på Glitre et helt år da jeg var ung mann. Ikke for tuberkulose, men for astma. Det var et godt sted å være, situasjonen tatt i betrakting.:)

  Bjørn

  SvarSlett
 8. Dette var morsomme bilder å se.
  Ja, tenk ordet sanatorium....brukes ikke mye lenger.

  Kurs er alltid bra, litt påfyll kan man alltids trenge.

  Takk for sist :)

  SvarSlett
 9. Alltid spennende og litt sjokkerende å se/høre om hvordan de behandled syke før... Ringvål sanatorium ligger i nærheten av der jeg bor. Der er det nå leiligheter..! Et veldig fint sted forøvrig:)
  Jeg har en far som arbeidet på tidligere Reitgjerdet. HAN har mye å fortelle han!

  SvarSlett
 10. Hm..de er imponerende disse store byggene..det kjennes ut som de inneholder masse historier og hemmeligheter?
  Jeg håper du ikke er syk .. at dette kurset var jobb-kurs!

  SvarSlett
 11. Heisann! Sjukhusverden har gått framover - og godt er det!

  SvarSlett
 12. Denne jeg husker meg om boken fra Thomas Mann "Trolldomsfjellet", den er roman fra 1924... boken handler om sanatorium for lungesyke.
  Thomas Mann fikk for boken "Huset Buddenbrook" 1929 nobelpris.

  Fin uke jeg ønsker deg. Viola

  SvarSlett