mandag 24. oktober 2011

Mammadag

Morgenen starter rolig med tente sterinlys, varm kaffe, god tid til avisene og litt blogging. Noe av det fineste med høstmorgener er stearinlysskinnet inne når det er mørkt ute. I dag har jeg tid til å nyte det. En god stund.

I dag er det mammadag. Jeg avspaserer fra jobb og kjører de 40 minuttene det tar, opp til barndomsbyen min, der mor bor. På agendaen står vask og stell av mors hår, og å følge henne til legebesøk.

Mor har vært en velstelt dame, interessert i klær og hår. Nå er hun i mindre grad opptatt av hvordan hun ser ut. Og godt er vel egentlig det. Mor har nemlig apraksi. Dvs hun er ikke lenger i stand til å utføre tidligere kjente daglige aktiviteter som påkledning og hårstell. På tross av at viljen til å utføre og den fysiske funksjonen hennes fortsatt er tilstede, mestrer hun det ikke lenger. Alzheimersykdommen påvirker hjernens evne til motorisk planlegging av bevegelser. Hun kan for eksempel å bruke tannbørsten som kam, eller ta på kjolen bak fram.
I dag legger jeg inn ekstra tid slik at klær og hår er greit ivaretatt, før vi legger ut på bytur og legebesøk. Er hun opplagt så legger vi inn et kafe'besøk også.

Må mandagaen din bli meningsfull og fylt av mestring.

9 kommentarer:

 1. Så leit at din mor er syk. Så fint at du er der for henne.Og ser hva hun trenger.
  Håper der får en fin dag sammen!
  Klem fra Bente

  SvarSlett
 2. Det er trist når foreldre fell bort - men det er like trist når dei blir så sjuke at dei må pleiast. God for mor di at ho har deg som ser kva ho treng og hjelper ho med det. Trur kanskje det er godt også for deg å kunne gjere akkurat dette - vi likar vel alle å føle at vi betyr noko for nokon. Ha ein fin mandag og takk for gode ord hos meg:-))

  Klem

  SvarSlett
 3. Hun er veldig heldig som har deg, du er så flink Elisabeth - og du skriver så pent om dette, alzheimer, moren din, ja rett og slett hverdagen på godt og VONDT.

  Håper dagen din blir fin og solen skinner for akkurat dere :)

  En stor klem fra meg til deg !

  SvarSlett
 4. Du er en god datter og jeg synes det er smukt, som du tager dig tid til denne "mammadag" for at hjælpe din mor, både med lægebesøg m.m. og med værdighed i form af personlig hygiejne, udseende m.m.

  Jeg håber at I får en god dag sammen. Og jeg vil tage din ord til dig og mestre min dag! :)

  SvarSlett
 5. Må I få en god dag sammen. Og som en hustru sagde, da jeg spurgte om det var i orden at fugte ægtefællens mund, de havde tidligere haft et meget intellektuelt forhold: der kan også være kærlighed i at sørge for munden føles godt tilpas.
  Min far glemmer at bruge tandbørsten og hvis han bruger den, så uden tandpasta. Jeg håber at din mor får hjælp i det daglige til at bibeholde værdigheden som en flot kvinde. Knus

  SvarSlett
 6. ingen enkel oppgave du har..

  det må være forferdelig å se ens foreldre ikke lenger kan ta vare på seg selv.. man husker de liksom som sterke mennesker.. som gjorde oppgavene uten å mukke.. å så plutselig er de hjelpesløse.. de som sikkert aldri ba om hjelp noen gang... som ikke vil være andre til byrde..

  de har det sikkert like forferdelig.. i de øyeblikk alt står klart for dem.. mens de ennå husker..

  jeg har fulgt Jan Henry T Olsen.. han var min barndomshelt.. det var vondt å se en mann som var så livlig og sterk stå i kommunestyret å forsvare seg.. som fikk en avskjedsfest fra politikken av mennesker som knapt brydde seg om han.. de var der kun for PR.. jeg er egentlig rasende over den behanding han har fått.. han fortjener så mye, mye mer.. av systemet han har tjent..

  det gjør alle mennesker.. som ikke lenger klarer seg selv..

  jeg beundrer deg styrken du har.. for det trenges styrke til å ta det ansvaret som du har tatt..

  ønsker deg fine dager.. klæm fra mæ

  SvarSlett
 7. du er god du Elisabeth!
  og du beskriver så forestillende fint om din mor..
  En mamma er en mamma, uansett.
  Og det er lett å merke kjærligheten og omsorgen du har for henne.

  Håper dere fikk en fin dag sammen!
  klem til deg!

  SvarSlett
 8. Det var gribende at læse, Elisabeth! Ja, det var en meningsfuld dag, du havde, og jeg håber, din mor var oplagt til et kaffebesøg.

  Vi har været gennem det samme her hos os med min mands mor.

  Tanker til dig!

  SvarSlett
 9. Takk for hyggelig hilsen inne hos meg :-) Satte veldig pris på at du stakk innom og la igjen en hilsen!

  Håper du fikk en fin dag hos din mor. Rollene byttes om, plutselig er det oss som må ta vare på de som satte oss til verden.

  Hilsen og klem fra Therese

  SvarSlett