mandag 3. oktober 2011

Bialystok del 4

I følge Store norske leksikon tilhører 90 % av den polske befolkningen den katolske kirke. 1,2 % er ortodokse. Under kampen for demokrati i 1980-årene spilte kirken en sentral rolle. Tilknytningen til den katolske kirke er fortsatt sterk i Polen Jeg er ingen aktiv kirkegjenger. Faktisk er jeg ikke medlem av statskirken. Når jeg er ute å reiser, er det å besøke kirker noe jeg ofte gjør. Jeg liker kirkerommene, roen, å se på utsmykningen, kanskje få orgelspill. Søndag morgen oppsøkte vi nærmeste katolske kirke. Der var vi ikke alene kan man si. Kirken er stor og vakker. Eldste delen av den er fra 1700 tallet. Fordi det ikke var plass til alle inni kirken, var platået utenfor den, samt inni sakristiet fullt av folk, der de overhørte messen via høyttalere. De polske katolikkene korser seg og kneler ydmykt idet de ankommer og forlater kirken. De kommer pent kledd, unge som eldre. Det som slår meg er den overdådige utsmykningen som er i katolske kirker som vakre fresker og malerier, forgylte figurer og deltaljerte glassmalerier. Vi forsto naturlig nok ikke språket og forkynnelsen, men merket oss korsangen og den spesielle atmosfæren.

7 kommentarer:

 1. Dejlige billeder. Jeg læste også lige dit tidligere indlæg om maden og jeg er helt enig, noget af de bedste ved rejser er at smage på maden, gå på opdagelse i det respektive lands kulinariske herligheder.

  Og du fik mig til at tænke på, at det er ved at være suppesæson. Nam nam! :)

  SvarSlett
 2. Som deg liker jeg også roen og freden i kirkerommet. Her på Hadeland har vi middelalderkirkene "Søsterkirkene" og om sommeren når de er åpne setter jeg meg gjerne der og mediterer litt. Liker også å gå i kirker i utlandet og da tenner jeg gjerne lys for de jeg har mistet...Har ikke noe i mot å gå til gudstjenste heller jeg, selvom det blir veldig sjelden...gir god ro i sjela det:-))

  Ha en fortreffeleg aften:-)) Klem

  SvarSlett
 3. for en vakker kirke !

  Vatikanet pleier ikke spare på noe.. det gjør heller ikke menighetene som ofte gir rundhåndet til kirken.. uansett hvor fattige de er..

  jeg skulle ønske vi hadde samme respekt for kirken, og det den står for.. jeg må innrømme at jeg blir overveldet når jeg kommer inn i en kirke med slik atmsofære, der lys tenens for de man savner, og kvinner bærer blondeplagg på hodet.. da gjør det ingenting at jeg ikke forstår selve prekenen.. for man trenger ikke språk for å kjenne ydmykhet : )

  ha en fin kveld ! og takk for flotte bilder fra turen : )

  SvarSlett
 4. Hvor er det smukt, Elisabeth! Jeg holder også meget af at besøge kirker, når jeg er ude at reje - ja, også bare i Danmark. Og lige som dig er jeg heller ikke medlem af statskirken (Folkekirken siger vi her).

  SvarSlett
 5. Å reise er å leve, det er mitt motto!
  Da jeg var i Roma, besøkte jeg mange kirker. De er så flotte i motsetning til flere vi har her hjemme.
  Også maten, da. Alltid morro å smake på noe nytt og spennende. Jeg går opp flere kg hver gang jeg er ute å reiser, jeg. Men pytt!
  Så sees vi da snart igjen.

  SvarSlett
 6. Flotte bilder !

  Ja, det er noe veldig spesielt og egen atmosfære i kirker, eller katedraler - katolske kirker er som oftes fantastisk dekorert.
  Så ett program engang, om endel italienske katedraler, og som programleder'n så morsomt metaforisk fortalte (snakket engelske ellers hadde jeg jo ikke skjønt mye..hehe) malerien - freskone - var datidens "tv" - når du så malerier fra f.eks. skjærsilden - helvete, ja, den gang ble man skremt, og kanskje særlig barn, så man hadde veldig respekt, ja..

  Flott tur dette ble - så moro !!

  SvarSlett