onsdag 5. oktober 2011

Ikon

En av dagene vi var i Bialystok dro vi til Suprasl, en naboby av Bialystok mot grensa til Hviterussland. I Suprasl ligger det en russisk ortodoks kirke, med et tilhørende munkekloster. Inni klosteret er det bl.a. et ikonmuseum. Det ville vi besøke.
Det var guidet omvisning i museet, men hun snakket kun polsk. Vi forsto derfor lite av det som ble sagt. Synsopplevelsen av de forseggjorte, deltaljerte ikonene ble ikke dårligere av den grunn. Mens vi gikk rundt i museet, hørtes gregoriansk korsang, noe som skapte en helt særegen stemning.
Her hentet jeg litt informasjon når jeg kom hjem. I den russisk-ortodokse religionen har ikonene en helt spesiell plass. Ikonene finnes ikke bare i kirkene. Det er helt vanlig at man har ikoner i private hjem, og man tar dem til og med på reiser. For oss som tilhører den vestlige kirketradisjonen er dette et helt ukjent fenomen. Mens vi lar familiebibelen gå i arv, er det ikoner som går gjennom generasjonene i Russland, og for russerne er religiøs billedkunst viktigere enn skreven teologi. Derfor har også den russiske kirkekunsten utviklet en helt egen stil i form av ikonkunst.

4 kommentarer:

 1. Dette var interessant.

  Flott bilder og vakre ikoner. Ja, det er rart hvordan tradisjoner er forskjellig fra land til land...

  Ja, imorgen torsdag og utflukt til Porsgrunn for min del..hihi...;)

  SvarSlett
 2. vakkert ! likte den på nest siste bilde.. flotte farger..
  jeg har mange ganger hatt lyst å kjøpe en tavle men de jeg har falt for, har vært i dyreste laget..

  en flott tur dere har hatt.. og mange opplevelser.. liker slike reiseskildringer : ) takk for turen.. eller kanskje du har mer på lager ? : ))

  ha en fin dag i alle fall : )

  SvarSlett
 3. Det må have været en stor oplevelse for jer!

  Her i Danmark har jeg i de senere år læst, at ikonmaleri er blevet noget, mange går op i. Det er som om, billeder siger mere end mange ord, og på den måde kan jeg godt forstå, at ikoner har så stor betydning i andre lande.

  SvarSlett
 4. Nydlige bilder av flott kunst - sjønner godt at de er verdifulle for folket som tilhører den religionen.

  jannetove

  SvarSlett