onsdag 21. august 2013

Ona fyr

I sommer har jeg vært på øyhopping. Ikke på de greske øyer, men derimot i Møre og Romsdal.
Ona fyr ligger laaaangt ute i havgapet, vest for Molde. Ona er Norges sydligste fiskevær. Det lille øysamfunnet, som består av to øyer, har 25-30 fastboende. De to øyene, Ona og Husøya, er bundet sammen med en liten bro.

Her er sjarmerende og idyllisk på en godværsdag som denne. Men jeg undret meg på hvordan det er å leve her ute på helårsbasis? Når vintermørket råder og vestaværet regjerer?

Mange av husene på Ona er fraflyttet. Folk fra fastlandet har kjøpt dem opp, restaurert og omgjort dem til fritidsboliger.

Tett i tett står bebyggelsen. Som om de søker ly for vær og vind. Innimellom husene vokser frodige blomster og huseierne har laget seg lune sitteplasser.

Her finnes kafe´, flere overnattingstilbud og to keramikkverksteder.

Jeg tok en kikk i det ene verkstedet; "Brun og blå". Hun som driver dette, har hatt det som levebrød siden 70-tallet, fortalte hun. Mannen er fisker. Barna deres har vokst opp her.  Fascinerende å tenke på, for øybarna må fraktes til skolen over til naboøya. 40 minutter med båt!Fyret på Ona (15 m) er plassert på øyas høyeste punkt, Onakalven. Herfra er det en fantastisk utsikt ut over havet og inn mot fastlandet.

Historien forteller at Ona tidligere har hatt både fyr- og losstasjon. I dag er fyret automatisert.

Stedet har vært en sentral plass i fiskerinæringa gjennom århundrer. På sitt beste var det en stor flåte med større fiskebåter og fire fiskerimottak på øya. Fangsten må i dag leveres i Bud eller Harøysund.
Kunne du tenkt deg et fastboende øyliv som dette?

11 kommentarer:

 1. Så flotte bilder! Men jeg er for mye innlandskrabbe til å ville bo på en øy ;-)

  SvarSlett
 2. Blir heller gjest jeg. Å skulle bo et sted og være avhengig av båtskyss året rundt, er ikke noe for meg.
  Men takk for turen.
  Den er vakker.
  Mormorklem :)

  SvarSlett
 3. Nei, sånn kunne jeg aldri i verden trives med, men du så kjekt å få bli med deg på tur dit. Mitt eneste forhold til Ona fyr er på kryssord, men nå har jeg sett og lært så mye mer takket være deg. Det ser jo veldig pittoresk ut og du tar nydelige bilder. Ang. å bli mormor. Jeg gleder meg veldig, men må vente tolmodig en stund til. Det skal skje i midten av november dersom alt går etter planen.

  SvarSlett
 4. Tenk at jeg som opprinnelig er møring aldri har vært der ute! Det er jo en skam... Jaja, får sette det på lista over "må besøke":) Nydelige bilder!

  SvarSlett
 5. Det er helt vidunderlige billeder du har taget! Nej, jeg kunne ikke tænke mig et fastboende øliv selv.

  SvarSlett
 6. Har vore der ein gong.
  Har du lest boka "Ona fyr"?

  Øyhopping er ikkje dumt :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, har ikke lest I Steen Jensens bok "Ona fyr". Kanskje jeg bør det nå? Anbefaler du den?

   Slett
 7. For en fin tur du tok oss med på her. Veldig fristende å reise dit selv.
  Klem

  SvarSlett
 8. Denne plassen bare MÅ besøkes en gang, og jeg kjenner det krible når jeg ser bildene dine her Elisabeth! for et sjarmerende lite samfunn da, men som du sier, fint på sommeren for en kort periode, men sånn på helårsbasis... neimenn om jeg tror dette hadde vært noe for meg, selskapssyk og sosial som jeg er :-)

  Men vet da jeg hadde kunne gå helt amok med kamera her, og faktisk hadde det vært utrolig spennende å oppleve det i skikkelig uvær også, men noen dager hadde helt klart vært mer enn nok :-)

  Fin torsdag ønskes deg.

  SvarSlett
 9. Fantastiske bilder du har tatt, Elisabeth. Det ser utrulig flott ut der, men nei, der kunne jeg ikke ha bodd.
  Jeg må bo mer urbant, jeg, med en kaffeshop rundt hjørnet, he he.

  SvarSlett
 10. Nydelige bilder fra flott sted.
  Jeg vet ikke om jeg kunne bodd sånn..jeg liker å tro at jeg kunne det. Jeg liker å tro at jeg hadde elsket det. Men vet jo ikke,jeg har aldri prøvd.
  :-)

  SvarSlett