tirsdag 12. mars 2013

Pontresina

Pontresina er et sjarmerende tettsted, som ligger sørøst i Sveits. Den lille "dorfen" ligger like ved grensa til Italia, 1800 meter over havet, og omgitt av alper på 3000 moh eller mer. Virkelig i "Heidi-land" for dem som kjenner den historien.

For folk flest er det nok det mer fifne vintersportstedet St. Moritz, 8 km unna, man kjenner til. Kjendisstedet var jo vertsskap for de olympiske vinterleker i 1928 og 1948.


Pontresina ligger i Ober-Engadin, i fylket Graubunden. Området er trespråklig. Her snakkes tysk, italiensk og retoromansk. Snodig i grunn. Tenk at Sveits, det lille fjellandet midt i Europa, ikke har mindre enn fire offisielle språk.


Typisk engadinsk byggestil vil si tykke, dekorerte murvegger, med små, dype vinduer. Dette for å slippe inn mye lys, og samtidig holde på varmen i vinterkulda.

Det florerer av hoteller. I alle prisklasser. Sjekk dette husværet da. Hotell Kempinski i St. Moritz.
Selv leide vi en ferieleilighet, midt i Pontresina. Moderne og komfortabel. Mer vår "cup of tea".


Området tiltrekker seg en drøss av turister sommer som vinter. Vinterstid er det supre skimuligheter, både for den som er glad i nedover- og bortoverski. Vi hadde langrennskia med, og lot oss friste av de milevis med preparerte løyper. For de som er glad i å gå på beina, var det gangveier på kryss og tvers i naturskjønne omgivelser.


Sveitsere smører sjelden med seg matpakke eller kaffe på termosen når de drar på tur. Det ligger ikke i kulturen deres. For selv langt innerst i dalen eller høyt oppi fjella finnes det alltids en restaurant eller kafe`. Som serverer nylaget, kortreist mat og dertil deilig drikke. Og som kjent "When you´re in Rome" osv...


Dessverre var min sveitsiske svoger uheldig med fall på ski, brudd og påfølgende sykehusopphold. Uhellet la naturlig nok preg på ferieuken, men heldigvis var akuttberedskapen og oppfølgingen av ulykkesfuglen den aller beste.


6 kommentarer:

 1. Åh sikke noget, at din svoger faldt og fik brud og måtte på sygehuset. Men ellers lyder det som en dejlig ferie i det smukke, smukke Schweiz. Ønsker dig en rigtig god aften!

  SvarSlett
 2. Så koselig med ferie=) Dette så jo fantastisk ut. Håper du får en fortsatt fin ferie=) Vibeke

  SvarSlett
 3. Fy søren...det der ser bare helt nydelig ut. Skulle ønske jeg fikk med Mannen, men det tror jeg ikke. Det er jammenmeg like vakkert på sommerstid også. Det frister mye mer enn "syden".

  SvarSlett
 4. Dette her har jeg gledet meg til å lese om, Elisabeth !
  Og med dertil fantastisk bilder...sukk....
  Satt meg godt til rett med en ja, du vet...stor kopp te, og har bare kost meg med å lese om dettte stedet, som for meg var helt nytt.

  Så spennende !!

  Byggestilen kjenner jeg dog igjen, fra steder i Bayer'n Tyskland,
  syns den er såååå fin - og utrolig vakker.

  Dog, veldig trist med svoger'n din, var da fordømt uheldig....uff, håper virkelig han kommer seg raskt og ikke for komplikasjoner.

  Artig du viser bilder av Kempinski hotellet, tilsvarende navn på ett i Istanbul, og viste seg og være vel det dyreste...så vi bodde ikke der,
  samt det lå IKKE midt i gamlebyen av Istanbul.

  SvarSlett
 5. Jeg har en liten overraskelse:
  http://judytimm.blogspot.no/2013/03/denne-beskjeden-fikk-jeg-her-om-dagen.html
  Denne fortjener du:)

  SvarSlett
 6. Hei Elisabeth
  Jammen som du koser deg på ferietur! Jeg er ikke særlig glad i Skigåing, men det er flotte bilder du viser.
  Stakkars svogeren som har skadet seg. Litt kjedelig å havne på sykehus når man er på tur.
  Nå venter jeg på våren, sol , fuglekvitter, grønne knopper, og bare veier, slik at vi kan ta frem skoene igjen.
  Klem

  SvarSlett