lørdag 2. juni 2012

Prosjekt vinterhage, del 1

I mange år har vi drømt om det. Tenkt, fantasert, ønsket og planlagt. Hus- og hageideene har vært mange, men en var dem har vært den viktigste - en vestvendt, delvis overbygd terrasse. Med spiseplass til mange rundt bordet. Å kunne sitte tørt og varmt, selvom det regner.
I november 2011 startet første del av prosjektet, med drenering rundt huset. Og et spennende møte med anleggsgartneren. Så kom vinteren. Med hyggelige middagssamtaler med arkitekten, der våre tanker ble skisset ned på papiret, og gjort mer spesifikke. I postkassa kom tegnet hageforslag fra gode gartnerGina. Diverse pritilbud ble innhentet.
I april 2012 fortsatte andre del av prosjektet, da vestveggen ble isolert og kledd om.
Den opprinnelige planen om overbygd spiseplass, hadde i marsjen forandret seg til en isolert vinterhage med varme i gulvet og store åpne vindusflater. Og tilliggende terrasse. Veien blir som kjent til mens man går.
Søknad i kommunen måtte godkjennes, og på ny måtte det graves. Nemlig dønn solid fundamentering, slik at den framtidige vinterhagen vil tåle både frost og tæle.

30.mai 2012. Gradvis begynner skjelettet å reise seg, og vi kan ane konturene av det som etterhvert skal bli vinterhage. Ikke store herligheten, kun 12,5 m2. Med terrassen ved siden og med den fleksible muligheten til å åpne hele den sørvendte "trekkspillglassveggen" vet jeg vi skal få plasss til mange rundt bordet.
Et vindu er blitt byttet ut, med en dobbel verandadør. Med vindusglass ned til gulvet, som slipper masse ekstra lys inn i stua og kjøkkenet. Magisk!
Ting tar som kjent tid. Lite standardmål på vinduer osv her. Mens vi venter på takvinduer, elektriker, blikkenslager, bestilling av fliser... må det dekkes til for at ikke regnskurene skal ødelegge den isolerte gulvflata.
Dette er spennende. Fortsettelse følger - sånn litt om senn...
10 kommentarer:

 1. Oi, dette blir jo superspennende å se fortsettelsen av=) LYKKE TIL=) Håper du får en strålende fin lørdag. Våknet til sol, ikke sludd og er fornøyd, selv om temperaturen ikke er til å skryte av=) Vibeke

  SvarSlett
 2. Våknet opp til strålende sol her på Tjøme, og med en stor kopp te satt meg til foran PC min og tar en liten runde innom "blogglandia" - og her har jeg kost meg - lest innlegg to ganger, studert bildene, åhhh Elisabeth dette var virkelig MORO å se !

  Man ser helt klart konturene nå av den kommende vinterhagen din !
  Dette blir sååååå fiiiiint !!!!!!!!!
  Ikke rart du gleder deg vilt :)

  Og jammen meg har du en valmue som stikker opp å hilser på, ser jeg....

  Ja, prosjekter tar gjerne tid, og ihvertfall de store, men så er sluttresultatet så givende at det er verdt alle penger og strevet.

  God helg kjære deg, ville tro du også har fått besøk av solen, og kjenner jeg deg rett er du vel kanskje ute ved "muren" og drikker kaffen din??

  Todeloooooo

  SvarSlett
 3. Hahahahah!!!!
  Dette tenker jeg du liker ja!!!!
  Bursdag i haven 18.....eller?
  Kirstiklem

  SvarSlett
 4. Jammen er de aktive og så fint som det blir - likte veldig godt hekken - den vil nok bli ei fryd for auge etter kvart som den veks fram. Ha ei god helg og kos deg:-))

  SvarSlett
 5. Gleder meg til å se fortsettelsen her.
  Vi har snakket litt om å forlenge den delen av huset der kjøkkenet er med et slikt tilbygg.
  Blir ikke noe hos oss med det første men jeg kan jo alltids gå inn her og drømme litt;)

  Når det gjelder spørsmålet ditt om 50mm objektivene så bruker jeg 1.8 mest, synes den er enklest å "kontrollere"
  Men inne bruker jeg kun 1.4. Bildene med D70-en har en del støy (kornete bilder) på høy ISO, og 1.4 slipper inn mye mer lys enn 1.8 og jeg kan skru ISO ned. Så da spørs det jo litt hvor du skal bruke objektivet og hvor godt kameraet ditt er på høy ISO.

  Fin lørdag til deg, her blåser det surt og kaldt og jeg venter fortsatt på sommeren;)
  God klem:)

  SvarSlett
 6. Ja, se der, du. Jammen har dere kommet langt! Da jeg var hos deg, var det kun på papiret. Morsomt er det, at både du, jeg og Helen holder på ute med hver våre prosjekter. Mitt er i mye mindre scala enn deres, men dog.....
  Mannen kutter skifer om til firkanter. Et skikkelig kunstprosjekt. Men det blir lekkert (og tar tid.....sukk) Jeg har kjøpt inn ny parasoll, og gleder meg til å bruke den der, he he
  Nå skal jeg strikke ferdig stolpen på jakka mi, så jeg kan bruke den. For dt trengs, en varm jakke på kalde kvelder. Venter på sommer og sol.
  Fortsatt god helg. klem

  SvarSlett
 7. For et spennende prosjekt! Det kommer til å bli kjempeflott, og jeg gleder meg til fortsettelsen :)

  SvarSlett
 8. Dette ser jo kjempespennende ut og jeg vet Ting Tar Tid ! Er helt sikkerpå at den kommer til å gi mye glede den nye utestuen. Vi hadde avtale med byggefirmaet her på Sørlandet om at vår utestue på hytta skulle være ferdig i vår, men de har ikke startet å grave enda og ikke ser det ut som det blir på denne siden av sommeren heller.

  Uansett, ha en nydelig helg.

  SvarSlett
 9. Så spennende Elisabeth! Dette kommer til å bli fint! Følger spent med på fortsettelsen! Valmue...også en av mine favoritter :)

  Jeg reiser hjem lørdag, har fått en time til operasjon (ikke alvorlig) den 12. juni, så det blir 2 1/2 mnd hjemme i sommer! : ) Gleder meg til å komme hjem... blir nok en tur til gartneriet på søndag! Håper det ikke er slutt på salg av sommerplanter!?! Savner virkelig å grave i jorda! ; )

  Den 8. aug reiser hele familien til Paleochora, jentene har også forelsket seg i stedet : )

  Ønsker deg en god søndag Elisabeth! Klem til deg

  SvarSlett
 10. Hvor er det spændende at følge jeres byggeri! Jeg glæder mig til at se det færdige resultat - det må være dejligt at have en overdækket spiseplads. Ha' en fin søndag, kære du!

  SvarSlett