søndag 30. oktober 2011

Amerikakofferten

Svigerfar er født i 1916. Nylig feiret vi 95 årsdagen hans. Han bor nå på sykehjem, der svigermor på 91 også bor.

Denne fant vi i kjelleren, når huset til svigerforeldrene ble tømt og solgt i sommer.
Nemlig amerikakofferten til svigerfar.

Kofferten er laget av faren til svigerfar, altså patriarkens oldefar. Oldefar laget flere av disse.

Svigerfar har god hukommelse. Både det som nylig har skjedd, men også det som ligger langt tilbake i tid, har han god kontroll på. Han har fortalt meg historien om denne kofferten.

Kofferten har mange fine detaljer. Her ser du låsen. Nøkkelen fins ikke lenger. Dessverre.
Kofferten er solid. Som du ser er det solide beskyttelsebeslag på hjørnene.


Nå dro riktignok aldri svigerfar til Amerika som ung. Det gjorde imidlertid ene broren hans. Han fikk med seg samme type hjemmesnekra koffert fra oldefar, da han dro til Amerika i 1929. Resten av livet levde broren i Montana, inntil han døde i vinter 100 år gammel.
Svigerfar fikk med seg amerikakofferten da han begynte på lærerskolen i Kristiansand i 1939. Da var den fylt med de eiendelene som var nødvendig for studentlivet dengang.

Hvis du ser godt etter, henger den grå merkelappen på det ene henglset der fortsatt. Ennå kan jeg såvidt lese det som står skrevet på lappen. Der står navnet hans og navn på togstoppestedet, han kom som relativt nyutdanna lærer.

Nå står amerikakofferten på gjesterommet, til minne om tiden som var.

10 kommentarer:

 1. Så spennende å finne den kofferten som har så mye historie med seg....flott var den på gjesterommet.

  SvarSlett
 2. så flott den er ! det var vanlig å lage beslag og railer før.. slik at de ikke ble skadet når det ble stablet under reisen..

  har også en.. etter min oldefar.. berget den fra å råtne i ei gammel bu for 15 år siden.. jeg kan kvitte meg med mye men tingene etter oldefar og morfar har jeg med meg videre.. de betyr alt for meg..

  ha en fin søndag : )

  SvarSlett
 3. Den var flott..virkelig verdt å ha framme!
  ;-)

  SvarSlett
 4. Tenk å ha en Amerikakoffert, da! den har nok mange historier å fortelle. men den må ha vært tung å frakte med seg, med alle deres eiendommer innenbords.
  Nå har jeg kost meg mad dine mange innlegg her, Elisabeth. Og wow, for et lekkert rom det ble, da du pusset opp sønnens rom. Så svalt og fint, og rolig.
  Jeg har vasket og ryddet i etpar dager nå, så i dag skal jeg bare "sløse" bort dagen til kos....
  God søndag.

  SvarSlett
 5. Kjempefin - eg har også ein som eg har arva etter far min. Den er lakka og mykje mørkare - men flott den og. Håpar å få plass til den no når eg lagar litt meir rom i huset her...for no står den på loftet desverre....

  jannetoveklem

  SvarSlett
 6. Tenker oldefar hadde vært fornøyd nå, å se den igjen i bruk, og det av familien - herlig !!

  Det er ekstra stas når du vet litt mer historien, og hvem som har laget den osv. Den tar seg riktig så godt ut der den nå står :)

  God søndags kveld - og ja, siste beskjed fra min kjære, han har landet i Bangkok (fløy inn dit fra Dhaka) og flyet går i natt til Roma, hurra - så tidlig morra-blues på meg, da jeg skal hente han kl. 0630 på Fiumicion.....z.z.z.z.

  Ciao

  SvarSlett
 7. Ja, nå får du raskt svar, Elisabeth :)

  Litt tilfeldig, fordi søndag kveld - er sånn typisk tid å få forespørsler om utleie'n...til neste sommer:)

  Så jeg drev å svarte alle at: - sorry Juli mnd er utleid, ALLE skal ha ferie i juli, vettu:)

  Så moro du kikker innom Villa Helena bloggen, ja, du de druene kan spises, og utrolig nok, ganske søte, men har mye steiner i seg. Vi plantet de i sin tid, KUN fordi det skulle være dekorativt med de store flotte bladene de får.

  Ciao bella ;)

  SvarSlett
 8. Oh, vilken fin koffert. Visst är det fint att ha små bitar av historien hemma. En liten bit familjehistoria i en koffert!. Gästrummet blev verkligen vackert!

  SvarSlett
 9. koselig!
  utrolig kjekt eie slike dyrebare saker!

  SvarSlett
 10. Det er et smukt minde, I har i jeres gæsteværelse! Jeg synes, det er så hyggeligt, når ting har en historie og vidner om slægters gang - et mix af gammelt og nyt holder jeg meget af.

  SvarSlett