fredag 22. juli 2011

Store steg

Jentene våre har kommet inn på studiene de ønsker seg.
Yngstemann reiser til tigerstaden og den mellomste til utlandet. Mellomste har bodd hjemmefra i to år allerede. Den eldste i fem.

Jentene er fornøyde og glade, men samtidig spente, fulle av mange spørsmål og "løse tråder". For yngstemann er det jakt etter bolig som nå er førsteprioritet. Hjelpes meg for noen priser det er på hybler på noen usle kvadratmeter der inne i tigerstaden! Det er rått. Ut i fra hva man får i støtte fra Lånekassen pr mnd, er det ikke mye igjen til å leve for når husleia er betalt. Det kan virke som de unge er avhengig av å ha en jobb, i tillegg til studiene.

Jeg tenker tilbake på mine egne valg da jeg flyttet hjemmefra. Jeg jobbet året etter gymnaset. Mine foreldre ønsket jeg skulle bo hjemme og spare penger. Jeg ville være uavhengig og bo for meg selv. Det kostet mot og krefter til å stå i mot foreldrenes ønsker. Men jeg gjorde det. Flyttet hjemmefra, klarte meg selv. Det var viktig for meg.

Med dette i minnet ønsker jeg ikke å legge føringer for mine egne barn, men forsøker derimot å støtte dem på valgene de gjør.

Det blir en annerledes høst for patriarken og meg. Uten de unge i huset lenger. Klarer de å fly alene? Klarer vi slippe taket?
Faktisk gleder meg litt også. En ny epoke i livet. Større frihet kanskje?

Jeg er takknemlig for at de unge har pågangsmot og drive til å gjøre alvor av drømmene sine.
Jeg ser at de unges valg bringer patriarken og meg til nye verdenshjørner. For to år siden var vi nemlig i Japan for å besøke eldste som studerte der i 1,5 år.
I høst blir det sikkert en tur østover i Europa, til Polen der mellomste begynner på sine studier.(Foto er tatt på Hå gamle prestegård, Jæren. Installasjon av Beili Liu, med patriarken i front)

5 kommentarer:

 1. Først, gratulerer til de som har kommet innpå skoler de ønsker seg ;)

  Ja, det er svinedyrt å leie noe i Oslo...dessverre;(

  Blir sikkert litt rart og uvant i starten for mor og far, når to til forlater redet... livets gang..

  Er gudskjelov ikke langt å reise til Polen, da - og hvis ikke jeg husker feil, kan du fly med Norwegian !!

  God helg og god ferie ønskes deg ;)))

  SvarSlett
 2. Så bra at de er kommet inn på det studiet de ønsket seg. Å bo i Oslo er knalldyrt og de må lære seg å snu på hver krone for å få det til og så lærer de noe av det også underveis.

  Ha en superfin helg.

  SvarSlett
 3. Dejligt at dine døtre er kommet ind på de studier, de har ønsket sig. Nu starter deres rejse. Og ja, de valg vi træffer, følger os gennem livet, men samtidig er det vigtigt ALTID at huske på, at vi kan ændre på de valg, vi engang traf. Træffe nye valg og gå nye veje.

  Spændende dage for alle.

  God weekend til dig :)

  SvarSlett
 4. Det er dejligt, at dine døtre er kommet ind på de uddannelser, de har ønsket sig. Jeg har lige set tv-nyheder og var chokeret over det, der er sket i Oslo. Tænkte straks på mine norske blogvenner.

  Jeg ønsker dig en dejlig weekend!

  SvarSlett
 5. Det blir bra :-)

  SvarSlett