tirsdag 19. juli 2011

Prekestolen

Rogaland var pyntet med sol og blå himmel. Vi skulle entre Prekestolen eller Preikestolen som de sier i Ryfylketraktene.Det var det flere som hadde planer om. Oppover i steinrøysa ble det snakket fransk, tysk, engelsk, japansk, spansk, italiensk...Noen gikk ned, mens andre gikk opp. Slik blir det innimellom kødannelse av. Vi brukte en drøy halvannen time å gå opp.Platået er tilnærmet flatt, ca. 25 × 25 m. og rager 604 moh. Fra gammelt av hadde platået navnet Hyvlatonnå (høveltanna).

I følge Wikipedia så var det trolig en frostsprengning for 10 000 år siden som gjorde det slik at Preikestolen ble dannet. Kanten av isbreen lå da like ovenfor fjellet. Preikestolen har en flere meters dyp sprekk tvers over platået som trolig også er et resultat av frostsprengninger. Geologer har konkludert med at Preikestolen er trygg selv om mange ugrunnet tror at fjellplatået vil dette ned når de ser sprekken.
Utsikten over Lysefjorden og heiene rundt fra platået må kalles imponerende. Jeg kjente på høydeskrekken, og satt ikke å dinglet med bena på kanten som enkelte andre turister gjorde.


Laaangt inni fjorden ligger Lysebotn og Kjerag. Men det må bli en annen tur. Uten fallskjerm må vite.

5 kommentarer:

 1. Sikke nogle dejlige billeder du har taget! Det er fantastisk at se det norske landskab, når det er aller smukkest!

  SvarSlett
 2. Så heldig du var med været da for det har vært uendelig dårlig denne sommeren, i dag også. Vår, sommer og høst er det ofte køer av mennesker som vi opp dit, men noe bedre midt i uken utenom sommeren. Fin tur er det i alle fall og belønningen kjennes god ut når en kommer til topps.

  SvarSlett
 3. Jeg vet ikke om jeg hadde turt å dra opp dit. Selv om jeg hadde holdt meg unna kanten, så vet jeg jo at andre ikke gjør det, - og jeg tror jeg hadde fløyet fram og tilbake for å holde folk tilbake. Har sånn høydeskrekk, skjønner du.

  SvarSlett
 4. Jøss, rene køvandringen !!

  Veldig fine bilder, og for en nyyyydelig utsikt, vel verdt turen skjønner jeg;)

  Kos dere videre med ferie.

  Ciao

  SvarSlett
 5. Først må jeg bare få gratulere med dagen som var, Elisabeth. Hipp hurra!!!!
  Der oppe på prekestolen, hadde jeg ikke turd å gå. Har litt høydeskrekk, jeg også. Dessuten liker jeg best å gå i flatt landskap, ikke store bakker(har hatt nok av det de siste åra. Alle hjemturer til fots, var oppoverbakker!)
  Men det var nok en opplevelse, ja.
  Fin utsikt var det iallefall!

  Og du som var innok jobben min, på fridagen min, da. Sjefen sa du hadde vært innom og sendt meg en hilsen. Nå går jeg også ut i 2 ukers ferie til helgen, så da blir jeg også borte en stund. Men jeg skal si ifra når strikkecafeen nermer seg (14 sept) Da MÅ du komme!!!!

  SvarSlett