lørdag 14. april 2012

Vuggesang for voksne

Samiske Mari Boine har en særegen stemme. Utenomjordisk vakker. Sterk og skjør på samme tid. Lytt til dette opptaket av "Elle". Meditativt. Melodisk. Behagelig måte å avslutte den lange dagen på. Tonene hennes luller meg inn i søvnen. Med denne i ørene inn i natten, ønsker jeg dere en god natt.

fredag 13. april 2012

Nu




"Nu kommer den drivende sommer
med løvspræt og kvidder og skrål,
jeg kjender mig heftig
bevæget og siger
hurra og skål!"

Arnulf Øverland

torsdag 12. april 2012

Pellis

I dag ble de hentet opp fra kjelleren. Pelargoniene mine. Gamle, skrumpne jordklumper med tynne, grønne spirer. Den ene, en oppstammet Rosenpelargonium er 7 år gammel. Gjennom vinteren har jeg kikket innom, og slengt litt vann på dem av og til.
Nå har jeg plukket vekk vissent vas og gjødselvannet dem. En stund framover skal de få stå i stuevarmen. Mens jeg følger med, vanner og snur på dem daglig. En dag det er laglig temperatur, tar jeg dem med ut og potter dem om. Siden skal de få stå og blomstre på den sydvendte, overbygde verandaen min, slik de pleier å gjøre i sommerhalvåret. "Appleblossom", "Tulipanbegonia" og de andre pellisene mine.

onsdag 11. april 2012

Svarttrost

Et kjært vårtegn for meg er svarttrostens sang. Den gir meg gode assosiasjoner, og bud om alt det fine vi har foran oss i årstiden som kommer. I går, i kveldinga, hørte jeg den. Jeg var ute og grov i hagen. Oppi tretoppen, i hagen bortenfor hagen til nabo'n, satt den. Nydelig toner trillet ut av det orange nebbet til svarttrosthannen. Slik satt han der, lokket og kalte på kjæresten sin. Vet du ikke hvordan svarttrosten synger, sier du? Sjekk denne.

mandag 9. april 2012

Smørbutt

Vanligvis spiser jeg ikke smør på brødskivene. Når jeg gjør innimellom, bruker jeg ordentlig smør. Det vil si Kviteseidsmør. Kviteseid er en liten kommune i Vest-Telemark. Der startet produksjonen av Kviteseidsmør for mange år siden. Man fant frem til en metode som ga et særlig smaksrikt smør, sammenlignet med annet meierismør.
Skåla jeg putter Kviteseidsmøret oppi, er fra barndomshjemmet mitt. Den er fra Arabia, og har et lokk. Jeg liker godt krukkas form og mønsteret. Noen som vet hva mønsteret heter?
Inspirert av dette matorakelet, ble det kaldhevede rundstykker til den siste påskefrokosten. Deigen rørte jeg sammen i går kveld. Jeg tilsatte et halvt beger cottage cheese i tillegg. Det ga et saftig resultat, som smakte deilig med Kviteseidsmør på.

søndag 8. april 2012

Minimarius

Nordvest i Spania bor en liten kar. Han er halvt spansk, kvart sveitsisk og kvart norsk. Om en stund fyller han 1 år.




I håp om å forhindre at gutten skal fryse kommende vinter, er jeg i gang med Mariusstrikk igjen. Kofte denne gang. Størrelse 2 år. Koselig påskestrikk!

fredag 6. april 2012

Om å knuse et egg

Jeg har en storebror. To år eldre enn meg. Han er en grei kar.
Broren min har alltid vært en morgenfugl.

I morres når jeg satt med kaffen, tenkte jeg tilbake til tiden som var.

Da broren min og jeg var i syvåtte-årsalderen. Tilbake til søndagsmorgenene da de voksne ville sove litt lenger. Broren min og jeg fant fram den gamle hånddrevne vispen. Å bruke den elektriske kom ikke på tale. Omhyggelig blei den skrudd fast på kjøkkenbordet. Ut av kjøleskapet henta vi to egg. Utfordringen var å kakke hull i eggeskallet og få innholdet oppi i vispebollen. Uten skallrester.




Med litt sukker tilsatt, var det bare å begynne å vispe. Og vispe. Og vispe. Jeg husker vi byttet på den prosessen. Tyve omdreininger med hver hånd, før vi skiftet. De små armene blei slitne. Den ene vispet, mens den andre så på. Det tok sin tid.






Men belønningen for strevet, var det hele verd. Den deilige smaken av luftig, søt eggedosis glemmer jeg ikke. Nesten som is blei vi enig om, da vi tilslutt satt og momset det hele - med O'boy dryss over - i oss.

Jeg har hørt at noen spiser eggedosis, som en del av en dessert. Har du oppskrift på det? Det kunne kanskje være forslag om en påskedessert?