søndag 1. september 2013

Matauk

Siste augustlørdagen blei brukt i tyttebærskauen. En drøy halvtime med bil hjemmefra, befinner patriarken og jeg oss i disse omgivelsene.
Sus under furukronene, rødt i rødt i lyngen, maur og mose - er elementer som gir avkopling for et overfylt og surrete "topplokk". Beroligende og nesten meditativt dette å plukke bær, opplever jeg. 

Så slanger vi oss i lyngen, med kaffikoppen og matpakka, og diskuterer om rørt eller kokt tyttebærsyltetøy smaker best. Og om bærplukking er en aktivitet som er i ferd med å dø ut?

Jeg undres over at det ikke er fler i samme ærend, der vi hadde skauen for oss selv denne solblanke lørdagen. Helt gratis fyller vi fryser´n med 10 l tyttebær. 
Fikk du lyst å dra en tur på skauen nå? Nøl ikke. Det bugner av bær der ute. God tur!

14 kommentarer:

 1. Ja takk, skulle gjerne ha plukket tyttebær. Det er jo såååå godt. Jeg har faktisk aldri vært på tyttebærtur, men blåbærplukking, det kan jeg og vet hvor jeg skal finne dem. Og så nostalgisk å plukke i et gammelt melkespann da.... God søndag.

  SvarSlett
 2. Hei, ja nå er det tid for tur i skogen... får se meg godt for, mange farlige, glatte røtter... jeg har nesten 10 års forsprang på deg, så jeg trenger ikke haste.. Mannen min tar heller en spillejobb og kjøper tyttebær. Har ikke hatt tradisjon for å gå tur i skogen og plukke bær i hans familie enda den kommer fra Telemark! Faren og moren min dro alltid med oss ungene på bærtur. Det var topp, om det ikke kom så mye i spannet, gjorde ingenting.
  Rosa er den gode, gamle Louice Odier, en av mine favoritter, derfor planta jeg en busk på Lia også. Den blomstrer to ganger, noe som er uvanlig for gammeldagse roser. Se http://livetilia.blogspot.no/2013/07/hysommer-pa-lia.html
  På bildet der jeg sitter med solhatten, ser du den mot grunnmuren.

  ha fin søndag ;:OD)

  SvarSlett
 3. Jeg synes det er veldig hyggelig å rusle i skogen og plukke bær=) Vi har plukket kantareller og blåbær, men jeg skulle gjerne ha plukket mer=) Står det bra til hos dere? Har dere spennende planer fremover? Fin søndag til dere=) Vibeke

  SvarSlett
 4. Nydelige omgivelser - og skulle gjerne ha plukket bær i skauen jeg også...men er så redd for å møte på orm, at jeg lar være.
  Kose deg med kokt eller rørte tyttebær - og vær stolt over å ha laget selv.
  Bente

  SvarSlett
 5. Det lyder som dejligste dag, Elisabeth - og flot med hele 10 l tyttebær til fryseren! Her plukker vi mange brombær i øjeblikket.
  Angående sofaen, så ved jeg desværre ikke, hvem designeren er, men sofaen er fra Futon House i Århus.
  En fin søndag aften til jer!

  SvarSlett
 6. Så flotte bær, tenk helt gratis pluss en fin dag i skogen vi er heldige.

  Høsten er så absolutt en fin tid, spesielt i år som sommeren har vist seg fra sin beste side også.

  God søndag kveld Elisabeth.

  SvarSlett
 7. Så herlig bærtur :)
  For ikke å snakke om 19 liter...det er jo MYE !!

  Ble dere enig? Rørte eller kokte bær....hihihi

  SvarSlett
 8. Kan unnskyldningen være at jeg ikke har plass i fryseren?

  SvarSlett
 9. Finner ikke en finere start på høsten enn bærplukk i fineværet - så herlig!
  Kan ikke husket å ha sett tyttebær i skogen rundt oss her, godt mulig det finnes utenfor de stiene vi ferdes på. Men hagen er full av frukt og bær som må høstes snart, kanskje greit å ta en tur dit først;)

  Ønsker deg ei god ny uke
  Hanne:)

  SvarSlett
 10. Du har så rett, gratis og full av alskens gode ting som gjør godt for kroppen, men dessverre virker det som det er tradisjon fra vår tid som faktisk etter hvert går i glemmeboka... vi har det for godt i landet vårt, vi kjøper og kjøper og gidde gjøre lite for å få, men denne SMAKEN! kan ikke kjøpes for penger, enkelte har bare ikke forstått akkurat det, he he

  Fin fin ukestart til deg Elisabeth.

  SvarSlett
 11. Flotte bilder! Tyttebær er så flott med sine røde og herlige smak.

  Ha en flott ny uke nede i dalen :-)

  SvarSlett
 12. How clever you were to find so many berries!!!

  SvarSlett
 13. Jeg så tyttebær i Vestlandet også - dessverre til oss ikke. ¨
  Men jeg elsker skogen og tur i skogen. Og herlig for deg med bærertur.
  Mhhh og lekker syltetøy. Ha en deilig uke. Masse hilsen fra meg.

  SvarSlett
 14. Kære du, til dit spørgsmål om havtorn: de vokser på buske ved stranden, hedder sea bucktorn på engelsk, men jeg ved desværre ikke, hvad de heder på norsk. De er sure og giver et fint modspil til smagen i kagen,

  SvarSlett