mandag 12. august 2013

Buddleja

eller sommerfuglbusk har jeg fire av her i Miacasa. En hvit, en rosa og to ulike lillanyanser.

Buskene står til det norske navnet sitt, for de fungerer virkelig som en sommerfuglmagnet. Massevis av sommerfugler, humler og bier virvler og surrer rundt de lange blomsterstandene. Blomstene egner seg også flott å plukke inn og blande i vasebuketter til bordet.

Jeg plantet fire buddleja´r i fjor også, men frosten tok dem i vinter.  Så de var bare å spa opp, etter at jeg hadde vært tålmodig og ventet og ventet og ventet på eventuelle grønne skudd. Men akk nei…

Jeg bare MÅTTE plante nye denne våren, for dette er busker jeg har glede av. 
Men også i dag har jeg et spørsmål. Saken er den: Tre av mine sommerfuglbusker er plantet ved siden av hverandre. På den måten vokser de inn i hverandres greiner, og fargene blir en salig miks. Noe jeg liker godt.

Det jeg ikke helt har fått til, er hva slags stauder eller planter jeg skal ha under og rundt disse buskene.  Det skal sies at jeg har forsøkt meg med ulike primula, som blomstrer om våren. Men etter at primulablomstringen er over, er de en lav kjedelig plante. Jeg vil ha noe annet istedet. 

Gode forslag mottas med takk!
7 kommentarer:

 1. Det var spændende at læse om dine sommerfuglebuske - dejlige billeder! Jeg har Vinca minor 'Rubin' - vintergrøn - som bunddække. Den får yndige lilla blomster.

  SvarSlett
 2. Ja, sommerfuglbusker er ikke lette å få til i vårt klima. Jeg trodde kanskje den hadde overlevd hos deg, mens her har 1 av 5 overlevd. Jeg trodde at alle var døde, men en kommer kjempefint, mens den annen kjemper for livet. De står så dumt plassert at jeg må flytte de. Hva med sedum i forskjellige farger? Noen av de blomstrer jo sammen med sommerfuglbuskene.

  SvarSlett
 3. Sommerfuglbuskene er kjempefine=) Jeg har dessverre ingen. Jeg strever også med å finne fine bunndekkere, så jeg tror jeg må følge med på hva slags tips du får. Er alt bra hos deg? Vi skal nyte den siste uka med ferie nå. Akkurat i dag i øsende regn!!! Ferie er heldigvis fint uansett vær=) Vibeke

  SvarSlett
 4. Jeg har også en sommerfuglbusk, som vi plantet før frosten kom i fjor. Den har vokst seg ganske høy, og nå kommer rankene med blomster. Men de er bittesmå, rosalilla, og ikke slik som dine. Under har jeg ikke noe enda......den står sammen med den røde Djevelbusken som ble plantet samtidig.
  Mamma hadde en sommerfuglbusk for noen år siden, som nesten var som et tre. Men den døde. De er kanskje vanskelige å få til?
  Du får se i en plantebok om hva som er best å plante ved denne........lykke til med det.

  SvarSlett
 5. Sommerfuglbusk bør stå varmt og ha masse sol. Jeg har tenkt å kle på min i vinter med tujagrener/halm og et lag strie som surres rundt. Mulig det hjelper slik at den ikke fryser ned. Naboens Buddleja frøs ned, men i slutten av juni kom det nye greiner fra rota. Buddleja får jo blomster som ligner spir og da syns jeg den er fin sammen med kurvblomster ala Solhatt :-)

  SvarSlett
 6. Jeg har ikke veldig grønne fingre, men et visst blikk for farger... Ser for meg en kald grågrønn farge under disse. Gjerne uten blomster. Fint mot disse lilla fargeeksplosjonene over..? Sølvblader f.eks. Men de må vel plantes hvert år. Hvordan få disse sommerfuglblomstene til å overleve er jeg ikke den rette til å svare på, men det høres ut som du muligens har funnet løsningen selv. Kanskje må du dekke bakken rundt med løv eller annet også?

  SvarSlett
 7. Det er DER jeg skulle vært med kamera Elisabeth, sett på maken til trekkplaster for de flotte sommerfuglene, bare MÅ anskaffe meg en til neste år :-)

  Fin fin dag til deg, her regner som tusan, men men en må gjøre det beste uttav det!

  SvarSlett