søndag 20. januar 2013

Blodig alvor

Jeg er blodgiver.




Et par ganger i året har jeg avtale med blodbanken. Der tappes jeg ca 1/2 liter blod pr gang. Det hele er gjort på en halvtime.
Det foregår så her: Aller først må jeg svare på et spørsmålsskjema. Så måler de hemiglobininnholdet (blodprosenten) i blodet mitt. Selve tappinga tar 6-7 minutter. Man vartes opp med drikke underveis. Viktig å pøse på med væske for å unngå slapphet etterpå. Til slutt har jeg mulighet til å velge meg en liten gave, som takk. Så nå har jeg flere Mariskåler til isen, og Mummikopp i skapet her hjemme.

Hovedregelen er at alle friske mennesker mellom 18 og 60 år kan melde seg som blodgivere, og eventuelt gi blod til fylte 70 år.

Jeg leser på GiBlod.no hjemmeside:
Det finnes ingen erstatning for blod. Blod kan ikke fremstilles kunstig. Blod må gis. Pasientene og helsevesenet er helt avhengig av blodgivernes frivillige innsats. Siden blod har begrenset holdbarhet er det et konstant behov for nye forsyninger. Som blodgiver gjør du derfor en viktig samfunnsinnsats og vi ønsker deg velkommen som blodgiver og takker for at du ønsker å gi av deg selv.


Gir du blod?

9 kommentarer:

 1. Ja, jeg gir blod og kjenner at det gjør meg godt å gjøre den tjenesten for andre. Ang. skiføre så har vi ikke det her i det flate Jærlandskapet. Akkurat nå har vi en høy og klar himmel med -10 nå på morgenkvisten og grønne jorder med rim på. Vi kan kjøre en times tid opp i fjellet for å finne snø og alpinbakker. Akkurat det liker jeg at vi ikke har så mye snø her hjemme om vinteren. For oss blir det søndagstur i dag langs en av våre mange fine og lange sandstrender og middag hos min datters svigerforeldre. Ha en fin søndag.

  SvarSlett
 2. Jeg gir dessverre ikke blod.... men burde selvfølgelig gjort det! Så bra at du gjør det. Høres ut som dere får veldig fine gaver der, og det fortjener dere. Jeg tar videre utdanning i "Samhandling og nyskapning", og det er veldig interessant! Selv om det er litt travelt når man jobber full stiling=) Fin søndag til deg=) Vibeke

  SvarSlett
 3. Det er så dejligt, at der er mange som dig, der giver blod! Jeg gjorde det i nogle år, men blev så frygtelig træt bagefter, at jeg stoppede som bloddonor. Dejligt at du spreder det gode budskab!
  Ha' en fin søndag, kære du.

  SvarSlett
 4. Jeg vil gjerne,men får ikke..de mener at mennesker med Ms ikke kan gi,jeg vet ikke helt om jeg forstår hvorfor..
  Jeg synes det er flott at du gir!

  :-) Ha fin søndag!

  SvarSlett
 5. Jeg giver blod, ca 3 -4 gange om året, men her i Danmark får man kun gaver hver 10, gang. Og jeg synes min tapning tager 15 - 20 minutter. Det er dejligt, at nogen vil, for mange kan ikke bruges, selvom de gerne vil. Det er pga de skrappe regler. Ha en god søndag :-)

  SvarSlett
 6. Ja jeg gir blod. Det føles så godt å kunne bidra med noe jeg vet kommer frem, som er noe annet enn penger (for det har jeg dessverre ikke mulighet til å bidra stort med som student). Jeg ELSKER det! Og ikke minst servicen i blodbanken- de tar virkelig vare på giverne sine.

  Fin post om et viktig tema :)

  SvarSlett
 7. Respektfullt Elisabeth, hatten av for deg!!

  SvarSlett
 8. All ære til deg.
  Og en mormorklem :)

  SvarSlett
 9. Har gitt blod i veldig mange år (jeg er straks 66). Men for et par år siden fikk jeg ikke "lov" mer...

  SvarSlett