tirsdag 27. mars 2012

Kan godværet brukes opp?

Min svigerfar på 95 er opptatt av vær. Han kommer fra bondeslekt, noe som antagelig har formet interessen hans for temaet. Sjøl var han lærer i hele sitt yrkesaktive liv, men like fullt har været for han alltid vært svært viktig.

Hver dag siden 1946 har han skrevet et lite notat i almanakken sin om hvordan været har vært den dagen. Av og til sjekket han i disse småbøkene sine, når det i en diskursjon ble snakk om hvordan sommervarmen i 1967 var for eksempel. Disse almanakkene ble forresten funnet, når patriarkens barndomshjem ble solgt i sommer, og blir nå tatt videre vare på. Kanskje kan det ha en verdi for metrologisk institutt på Blindern? He he...

Jeg husker når jeg kom inn i svigerfamilien for snart 30 år siden, slo det meg hvor hyppig været var et samtaleemne. Og hvor viktig det var å få med seg værmeldingene i radio og tv. Jeg husker jeg tenkte det var underlig å bruke energi på å bekymre seg for om hvordan været kom til å bli, hadde vært osv. Vær var for meg som 21 åring, bare noe som var. Enten var det sol. Eller regn. Eller tåke. Men var det noe å bry seg om da?

I en alder av 95 år, er svigerfar fortsatt opptatt av været. Og bekymret for klimaendringene. Han er en mann med skarp hukommelse, og følger fortsatt med radio og tv. I fjor vinter mente han at en ny istid var under oppseiling, siden snøvinteren på våre trakter varte i 5 mnd. Slikt kunne han ikke huske å ha opplevd tidligere. Og hadde sjekket de små bøkene sine.

Denne våren snakker han om at årstidene er i ferd med å forskyve seg. At sommeren kommer tidligere og tidligere. På søndag mente han at hvis godværet fortsatte slik, ville sommerdagene være brukt før sommeren egentlig har begynt.

I dag når jeg kjørte hjem fra jobb, viste temperaturen på bilen 22,5 grader. I hagen blomstrer Forsythiaen lystig gult allerede. Og datoen er 25. mars.

Har svigerfar rett? Har været på vår lille klode gått helt av skaftet? Får vi vinter i august igjen kanskje? Jeg bare spør.7 kommentarer:

 1. Like varmt hos deg som hos meg !!
  Klart DET ER FEIL - hahaha

  Ja, til og med her (Bolsena) sier de det er litt vel varmt litt vel tidlig....men, jeg bare nyter det - sokkefri i skoene, og kort ermet, dog lang buksen har jeg på, vil jo ikke se helt ut som en turist her (det er hva turister gjør, når det er 22 grader og sol, men ikke jeg - for det er jo BARE mars mnd)

  takk for søt bursdaghilsen til mamma, Elisabeth, snilt av deg :)

  Tvi tvi til en finfin uke !!

  SvarSlett
 2. Ikke vet jeg, men her ligger tåka tjukk under solen fra høytrykket. Den forsvinner i 14 tiden og kommer sigende tilbake i 17 tiden og det er helt normalt. Har vært sånn i alle år at vi får tåke langs kysten på våren. Jeg kunne godt klart meg foruten...

  SvarSlett
 3. Huff ja man kan begynne å lure....han jeg bor sammen med har også undra seg veldig siste året - med den lange vinteren i fjor og nå når det har vært så lite kulde denne vinteren. Jeg selv er vokst opp i vest og er vant til kulde en dag og milde dager de neste. Nå er vi snart klar for tur over fjellet og langtidsvarslet der melder om kraftig snø i dagevis....hmf.....Men været kan vi vist lite gjøre noe med. Ha god god dag - klem

  SvarSlett
 4. I går var det den varmeste martsdag i 10 år her i DK. Og det var virkelig fint og lunt vejr.

  At være så interesseret i vejret har helt sikkert noget med din svigerfars herkomst at gøre. Nu er jeg jo "gift" med en landmand og vejret spiller en stor rolle. Det er faktisk altafgørende for hans virke. Han tjekker vejrudsigten morgen og aften og også gerne i løbet af dagen. Det hele hænger sammen, vejret, afgrøderne og så videre. Så for mig er vejr ikke længere bare vejr, selvom jeg jo kommer fra København.

  Håber du må få en fin forårsdag! :)

  SvarSlett
 5. Mamma og jeg satt i sola igår og snakket om akkurat det du skriver:Bruker vi opp godværet nå? Vi vet ikke,men ble enige om å nyte sola mens den var hos oss.
  Idag er det mer vanlig Mars ute. Jeg håper ikke vi har brukt opp alt!
  :-)Ha fine dager.
  Klem

  SvarSlett
 6. Ja, det er et godt spørgsmål, og jeg tror, vi er mange der er bekymret for klimaændringerne. Vi har da for eksempel aldrig set så voldsomme skybrud og regnvejr som i de sidste par år. Dejligt at din svigerfar er så frisk i hovedet!

  SvarSlett
 7. Det vet jeg ikke, for vi dømmer alltid ut fra vår egen levetid.
  Jeg er opptatt av været, mest fordi det påvirker helsen min.
  Det er vel slik at vi ser det vi vil se, der også. Og leser med egne briller og forstår ut fra vårt eget erfaringsgrunnlag.
  Moder Jord er ikke statisk, universet er ikke statisk og klimaet er heller ikke statisk.
  Det endrer seg hele tiden, over alt.
  Så fint at svigerfar er rask i topplokket, fortsatt.
  Mormorklem

  SvarSlett