onsdag 21. desember 2011

Slik er det bare

Desember er for folk flest en travel tid. Det er en del ting som man har lyst til å gjøre, eller syns man bør gjøre, før jula ringes inn.
Hva folk velger å legge vekt på er jo individuelt. Endel gjengangere er julegavehandel, julebord og -avslutninger, vasking og pynting av hus, -tre og barn, julekortskriving, skaffe tilveie julemat og -drikke. Slik er det for meg og oss her i huset også.

Tidligere kunne jeg fort kjenne på stress i desember. Jeg påla meg oppgaver og detaljer, som det kanskje mest var meg selv som hadde forventninger til og la merke til. Ønsket om å ville det så vel, var høyt. Skyhøyt. Resultatet ble ofte at mye av gleden forsvant. Følelsen over å ikke strekke til overtok, og energien ble tappet.

I år er det annerledes. I år er jeg roligere enn noensinne. Mer avslappet. Dette til tross for at denne desember har vært preget av fysisk hangling, samt flytteprosess for mor inn i bofelleskap for demente. Noe som naturlig nok har skøvet juleforberedelsene i bakgrunn.

Noe av hemmeligheten med det hele, tror jeg handler om valg og aksept. For meg. Valg og prioritering av de oppgavene som betyr mest. Aksept over at situasjonen er som den er. At det er helt greit med de gjøremåla som ikke blir utført. Som sto på julelista mi.

Oftere og oftere klapper jeg meg selv på skuldra. Det er fint, Elisabeth. Det er greit som det er. Det fine er at på den måten kommer tilstedeværelsen sterkere fram. Og gleden. Små, enkle forandringer. Som utgjør en forskjell.

Da jeg kom hjem forleden kveld, hadde den matinteresserte yndlingssønnen kokkelert. Biff Bourgogne med Hasselbakte poteter sto på bordet. Samværet rundt bordet og den gode maten fungerte som en vitaminsprøyte for sliten kropp.
Så får det ikke hjelpe om noen får romjuls- eller nyttårskort istedetfor i år. Slik er det bare.

13 kommentarer:

 1. Mange riktige og viktige tanker du deler her :-)
  Så herlig å ha en slik flott sønn!

  Her skinner sola på et lett dekke av nysnø - jeg kjenner at roen kryper inn.

  Håper du får en fin onsdag :-)

  SvarSlett
 2. Det er slik det må være. Skal man ikke henge som et rødt slips over stolryggen på julaften, må man ikke stirre seg blind på det man tror er perfekt.
  Ha en fortsatt avslappet førjulstid :-)

  SvarSlett
 3. I år har jeg gjort det samme. Julen kommer uansett, og man bør ikke ha 7 slag, og rundvask til jul. Men det var gøy da jeg hadde tid før.
  Var det DU som var innom butikken på mandag, og snakket om garn til Camomille-sjalet? jeg tenkte på det etterpå. Da Rigmor ringte, stod jeg fullt opptatt med grøtkoking og pådekking, og var litt stressa......og koblet ikke deg før etterpå.
  Men vi hadde jo snakket om det tidligere, at du måtte ha 2 av hver bunt, for å få et passende sjal. Håper dere fant ut av det alikevel, uten meg.
  Nå skal jeg handle inn litt småtterier i byen, før jeg skal på jobb, og jobbe til kl 20. Slik er det med julen...... Ha en fin dag, Elisabeth.

  SvarSlett
 4. Så bra at du slapper av i denne tida Elisabeth - det gjør jeg å ; )

  Koser meg med å lage mat og bake sammen med søstre og døtre, går fine turer i vakkert vinterlandskap - synes jeg er flink til å "ta vare på stønna" ; )

  Kos deg med mann og onger ; )

  SvarSlett
 5. Jeg er enig, det handler mye om prioriteringer og verdivalg. De aller fleste har mye å velge mellom og påfører seg selv stress ved å velge inn mer enn de velger ut.

  Så godt moren din har fått sykehjemsplass, det må være en lettelse for både deg og henne (ja, jeg vet at det ikke er enkelt og kanskje heller ikke ønskelig fra hennes side).

  Ønsker deg gode dager fram mot jul!

  SvarSlett
 6. Så nydelig,Elisabeth. Skulle ønske jeg kunne klare å komme dit jeg også.....

  SvarSlett
 7. Så deilig å kome til dekka bord - deg gjorde jeg også i dag og Helenedattera hadde laga indisk kyllinggryte som smakte fortreffelig. I dag har vi starta og avslutta julebaksten med en nøttekake som skal pyntes med svisker og kaffekrem og kransekakestenger av ferdig kjøpt deig. Så ligger det noen smultringer kjøpt i smultringvogna i frysen. Sånn er det bare - det er det det blir og jeg nyter dagene og nuet. God kveld og klem til deg:-))

  SvarSlett
 8. det er så deilig å høre at flere og flere tar til vett.. for mange av oss har drevet rovdrift på oss selv.. for som du sier.. vi trodde det var forventet av oss.. men.. mange ganger er det slik også.. at noen forventer.. men de glemmer å delta selv.. de glemmer at husvasken.. 7 sorter.. nystivede duker kom fra en tid der den eneste festen i året var jula.. de var hjemmeværende.. de gikk ikke full tid på arbeid.. for å komme hjem til ny fulldagsjobb.. skolemøter.. forestillinger.. og det evige peset etter å fylle opp under juletreet og i kjøleskapet..

  Det er mange år siden jeg slapp taket i en del av disse tingene.. jeg maktet rett og slett ikke.. jeg styrer fortsatt med maten.. organiserer.. og jeg håper og tror min familie setter pris på at de fortsatt kan gå til dekket bord julaften..

  Jeg håper også at du virkelig klarer å gjennomføre dine planer om senkede skuldre.. for noen ganger får man dårlig samvittighet og raser rundt for å sørge for at alt blir slik det var før..

  å få middag servert er luksus .. men jeg tror nok han syntes at du fortjener det : )

  om vi ikke høres mer før julaften får jeg ønske deg og dine en riktig God Jul !

  juleklæm tell dæ : )

  SvarSlett
 9. Som jeg kunne ha skrevet det sjøl. Jeg har lagt lista utrolig lavt i år. Det blir jul likevel - med juletre, gaver og kos. Men huset er ikke vasket, og i kakeboksene er det bare 2-3 slag.

  Det gjør INGENTING. Det viktigste er å finne roen!
  Stor klem til deg.

  SvarSlett
 10. How clever of your son to make such a deicious dinner which I'm sure you really enjoyed!!!
  I wish you a very HAPPY CHRISTMAS and all good wishes for the NEW YEAR!!!

  SvarSlett
 11. Sånn før jul
  http://www.starbear.no/mormor/2011/12/22/mormor-far-det-som-hun-vil/
  Ha en fin kveld

  SvarSlett
 12. Jul blir det likevel...og du har nok rett, det er bare enn selv som setter så høye krav.
  Jeg har aldri hatt 7 slag i huset, og før da jeg var i godt og vel 100% jobb...var det bare å kjøpe inn alt fra baker'n, tiden rakk bare ikke til, nå mere tid, men kan ikke bake noe særlig..og ingen klager ;) (Tør vel ikke...hehe)

  Flink du er som gir ros til deg selv, er jo ofte ingen andre som gjør det - fortsett med det !!!

  Mamma ble veldig glad for hilsen fra deg, og det rare var....den kom den ettermiddagen da hun ankom Tjøme...!... hun feirer julaften hos broder'n, så jeg kjører henne inn imorgen.

  Ønsker deg en deilig, fredfylt JUL med familien - kooooos dere, og ett fantastisk GODT NYTT blogg år, gleder meg til å følge deg videre, Elisabeth :))

  Juleklem fra Helen

  SvarSlett
 13. Du har en fin pointe, Elisabeth - vi skal huske at klappe os selv på skulderen! Huske at vi kan vælge at nogen får et nytårskort i stedet for et julekort. Huske glæden og at nyde samværet med andre.
  Jeg vil ønske dig en rigtig glædelig jul og sige tak for dit blogvenskab - jeg er meget, meget glad for at have fundet dig. Klem

  SvarSlett