torsdag 17. november 2011

Slåpetornlikør

I høst var jeg på tur langs kysten. Jeg plukket slåpetorn.


Slåpetorn (Prunus spinosa) er i følge Wikipedia en plante i rosefamilien som er kommet til Norge fra blant annet England. Den vokser spredt langs kysten i Sør-Norge. Om våren er den et vakkert syn. Da blomstrer den på bar kvist. Det likner snø, tildekket den er med små hvite blomster.
Fruktene er egentlig en type villplommer og er litt bitre på smak. Ved frost forsvinner mye av den bitre/tørre smaken. Slåpetorn har små, mørkeblå frukter med lyst kjøtt. Det er masse pigger på buskene.

I tillegg til å brukes i produksjon av slåpetornlikør (Sloe Gin) , blir de brukt til gele og sirup.
Badene til slåpetorn har vært brukt i gammel folkemedisin, som te.
Etter noen uker i fryser'n min, puttet jeg bærene i dag på et Norgesglass.
Over bærene helte jeg sukker. Til slutt fylte jeg opp glasset med vodka. Egentlig skal det være 60 % sprit, men det hadde jeg ikke. Vodka går fint.


Nå skal Norgesglasset stå på kjøkkenbenken en tid framover. Jeg må huske å snu og vende på det, slik at sukkeret løser seg opp og blander seg med bærene og spriten. Så setter jeg glasset kjølig. Etter 3 ukers tid, siler jeg av bærene og heller likøren på flaske.

Til slutt blir dette nydelig rødrosa slåpetornlikør, som smaker deilig sammen med juleknasket. Kanskje gir jeg bort en flaske eller to i julegave?


8 kommentarer:

 1. Aldri hørt om disse bærene!
  Blir en flott gave..og du er jo så godt i gang, med sjal og alt!

  Lykke til med drenering!
  Det var noe av det første vi gjorde med huset vårt, som er fra 1960... Og jeg tror det er noe av det mest slitsomme vi har gjort til nå. men godt med alt som er gjort! Samboer er anleggsgartner, så jeg er jo litt heldig slik..

  Klem!

  SvarSlett
 2. Så morsomt !
  Skjønner du er igang med litt juleforbredelser, hyggelig å holde på med.

  Ikke mye som minner om julen som nærmer seg her i Bolsena....men, så er vel Norge ekstra juleete av seg, og jeg gleder meg til desember og julefeiring hjemme i gamlelandet !

  Ciao

  SvarSlett
 3. I recognise the berries. Good luck with the end result, I'm sure it will taste delicious!

  SvarSlett
 4. Jeg har aldri hørt om de bærene, eller det er sånn at jeg ikke har lagt merke til dem...håper likøren er fortreffelig når den er klar rundt juletider.....

  SvarSlett
 5. Omtrent som å lage kirsebærlikør, bortsett fra at jeg ikke fryser kirsebærene.
  Ha en fin dag

  SvarSlett
 6. har aldri hørt om disse.. de så ut som stikkelsbær : )

  synes det er spennende å se alt som blir laget rundt om i dette landet.. er glad jeg begynte å blogge.. jammen lærer man mye her inne : )

  håper likøren smaker når den er ferdig: ) og god helg til deg !

  SvarSlett
 7. Jeg har heller ikke sett disse bærene før -minner meg om heggebærlikør som jeg har laget noen ganger. I år har jeg vært så heldig å få en flaske med hjemmelaget kirsebærlikør av en venn så her trengs ikke noe mer likørlaging til jul:-))

  God helg og klem

  SvarSlett

 8. Har smakt denne likøren som vi fikk av en nabo. Den er utrolig god , faktisk noe av det beste jeg har smakt . Bare så synd at vi ikke har denne veksten her på Nordmøre.

  SvarSlett