onsdag 23. november 2011

Overgang
I overgangen til vinteren - en gang i november - vipper høstens ettertensomhet lett over i melankoli. I går seig den inn over meg. Melankolien. Som en bølge.

Mulig har det sammenheng med at halsen er sår og kroppen febril. Plutselig kjentes tåka utendørs, som et plagsomt bomullslag rundt ørene mine. Jeg kjenner meg tung og sliten. Ønskeplanene for fridagen min i dag ble kullkastet.

Istedet ligger jeg her under teppet. Som et slakt. Kroppen vil ikke noe annet, om lysten og ønskene aldri så mye sier noe annet. Får bare gi meg hen og akseptere.

Det siste sliter jeg med. Å akseptere og ta inn de grå dagene. Å bli snillere mot mine mørke følelser også. Og min egen sårbarhet. Det som kommer krypende, når livet ikke svinger like lett.

Freud definerte melankolien, som tap av noe man ikke vet hva er.
Melankolien viser meg livets nyanser. Gir meg perspektiv. Nyansene trenger jeg for å kunne skille. På de gode dagene, og de som ikke er fullt så gode. Som også er livet. Mitt. Og andres.

Jeg liker å se på meg selv, som en person med positivt blikk på livet. Som gjerne legger fokus på det lyse og lette. Som har så mye å være takknemlig for. Og å være glad i. Jeg erfarer at det innimellom holder hardt. At de tunge tankene innhenter meg, og trekker meg ned. Men det er også meg.

Så la meg få sutre litt her på bloggen idag. Under teppet mitt. Det ække så farlig. Det er bare sånn det er. Det går over.

15 kommentarer:

 1. Jeg tror det er sunt. Å være under pleddet litt. Synes litt synd på seg selv. Være Frøken Pjusk.
  Kos deg.. Med melankolien
  :-)

  SvarSlett
 2. Du må så gjerne sutre litt under teppet. Det er sunt.
  Og melankolien har sin misjon, den også.
  I de fleste tilfeller blir det bedre å føle seg vel, etterpå.
  Ha en dag under teppet :-)

  SvarSlett
 3. Dette var fantastisk skrevet Elisabeth!
  Drøftet nettopp dette med melankoli med en god kollega her..Hun styrer ofte unna det som kan gjøre henne melankolsk. Men jeg mener det kan være godt, som du også beskriver her, å kjenne litt på det melankolske i blant.. For nettopp å kjenne på livet..og skille de grå og de lyse dagene fra hverandre..Vi trenger begge deler..

  God bedring, du vakre.

  (WB)

  SvarSlett
 4. Så fint beskrevet. Melankolien. Tabet af noget, man ikke ved, hvad er. Det er egentlig fint beskrevet. Subtilt. Jeg har det på samme måde. Melankolien har ramt mig i bølger hele november. Også i dag. Måske er det bare sådan, ja. Accept. Bare ligge. Være. Vente. Og det er virkelig svært.

  Jeg prøver at arbejde. Forsøge. Tekster. Andres. Mine egne. Men jeg fortaber mig i Kate Bush's musik og min sangen af min egen melankoli.

  På en måde trøster det at vide, at andre har det på samme måde og dine ord vakte genklang. Tak. Og så ønsker jeg dig god bedring. Ja da, det går over! ;) Klem.

  SvarSlett
 5. God bedring, søte deg !!
  La deg selv ligge å slappe helt av, under teppet med noe varmt å drikke, kroppen trenger det for å bli bra igjen, vettu ;)

  Så fint skrevet, Elisabeth.

  Sender deg også en "godbedringsklemfraitalia"

  Helen

  SvarSlett
 6. I absolutely understand you...so well written!It is important to just simply accept the way you feel just now and not try to fight it.
  Take care and "God Bedring"!

  SvarSlett
 7. det er lov å kjenne etter.. gi etter .. ligge under dyna og synes synd i seg selv.. det er lov !

  håper du finner formen ! god kveld til deg..

  SvarSlett
 8. Jeg burde si at jeg føler med deg, oppmuntre deg og sånn. Men i stedet blir jeg glad; glad for at det ikke bare er jeg som må gi meg litt over av og til.

  Trekk pusten! Det går bra!

  ;-)

  SvarSlett
 9. Melankolien er også en del av livet på lik linje med glede og sorg...og det er lov å kjenne på hele spekteret. En må bare passe på å ikke bli værende der.

  God bedring og plei deg selv godt.

  SvarSlett
 10. Kenner meg godt igjen- takk for at du deler den delen av livet også, Elisabeth

  SvarSlett
 11. God beskrivelse. Alle dager er ikke like nei. Får håpe kroppen friskner til og at det er lysere i morgen :)
  God bedring :)

  SvarSlett
 12. Så fint at du deler også desse tankane med oss andre - for slik har vi det nok alle innimellom. Livet er ikkje berre ein dans på roseblad....det finst nokre torner innomellom.
  Håpar du har fått kvilt deg og at livet er lysare i morgon.
  Ha ein god kveld og klem fyk sørover:-))

  SvarSlett
 13. Her er det lov å sutre. God bedring under teppet.

  SvarSlett
 14. Så flott beskrevet. Jeg kjenner meg godt igjen i den overgangen. Vinteren og mørketiden er lang, da er det fint å lese ord som dine.

  Karianne

  SvarSlett
 15. Kære du, det var smukt fortalt, og jeg tror, vi kender det alle sammen! Melankolien er vel nødvendig for, at vi kan glædes - modpoler som årstidernes skiften. Hvis vi havde sommer altid, ville det vel være svært at nyde? De melankolske dage fylder jeg gerne med læsning eller ser en god film.
  Tanker og klem - og jeg håber, verden ser anderledes ud i dag.

  SvarSlett